HRW: IŞİD, Kobanili çocuklara işkence yaptı

HRW: IŞİD, Kobanili çocuklara işkence yaptı

New York merkezli sivil toplum kuruluşu İnsan Hakları İzleme Örgütü (HRW), IŞİD militanlarının mayıs ayında Halep’ten Kobani’ye dönerken rehin aldığı 150’den fazla Kürt çocuğa işkence ve kötü muamele yaptığını bildirdi.

Kobani’nin 55 kilometre güneybatısında yer alan Manbij kasabasındaki bir okulda 4 ay alıkonulduktan sonra serbest kalan çocuklardan dördü, yaşadıklarını HRW’ye anlattı. Örgütün, Türkiye’de görüştüğü çocuklar, IŞİD mlitanları tarafından sürekli hortum ve elektrik kablosuyla dövüldüklerini ve kafa kesme ve saldırı videolarını izlemeye zorlandıklarını söyledi. Yaşları 14 ila 16 arasında değişen bu dört çocuğun aktardığına göre IŞİD mensupları okuldan kaçmaya çalışan, zorunlu din derslerinde başarısız olan veya yaramazlık yaptıklarını düşündüklerini dövüyordu. Özellikle şu an Kobani’de IŞİD’e karşı savaşan PYD’nin silahlı kolu YPG’de akrabaları bulunanlar daha da kötü muamele görüyordu. Çocukların 50 kadarı haziran-eylül ayları arasında kaçtı veya serbest bırakıldı. IŞİD, alıkoyduğu çocuklardan son 25’ini de 29 Ekim’de salıverdi. Serbest bırakılanlardan 15’inin Kobani’de IŞİD’e karşı savaşan PYD’nin silahlı kolu YPG elindeki IŞİD militanlarıyla takas edildiği kaydedildi. HRW’ye, neden serbest bırakıldıklarına ilişkin olarak, ‘dini eğitimlerini tamamladıkları’ dışında herhangi bir açıklama yapılmadığını kaydeden çocuklar, örgütün 150’şer Suriye Lirası (yaklaşık 2,25 TL) ve dini içerikli birer DVD vererek kendilerini serbest bıraktığını söyledi.
 
IŞİD, 10 ay önce Kobani’den Kuzey Irak’a giderken Rasulayn’da kaçırdığı 93 Suriyeli Kürt ile ağustos ayında Musul yakınlarındaki Sincar bölgesinde rehin aldığı 150’si kadın 234 Ezidi’yi serbest bıraktı. Ezidilerin, 1,5 milyon dolar karşılığında salıverildiği bildirilirken, örgütün Suriyeli Kürtleri ise nasıl salıverdiği bilinmiyor.
 
Cihan 

HABERE YORUM KAT
YORUM KURALLARI: Risale Haber yayın politikasına uymayan;
Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve BÜYÜK HARFLERLE yazılmış yorumlar
Adınız kısmına uygun olmayan ve saçma rumuzlar onaylanmamaktadır.
Anlayışınız için teşekkür ederiz.