'Hristiyan ve Müslümanlar, şiddete karşı direnmeli

'Hristiyan ve Müslümanlar, şiddete karşı direnmeli

Orta Afrika Cumhuriyeti'ni ziyaret eden Papa Franciscus, "Hristiyan ve Müslümanlar, şiddete ve nefrete karşı direnmeli" çağrısında bulundu.

Katolik aleminin ruhani lideri Papa Franciscus, "Hristiyan ve Müslümanlar, şiddete ve nefrete karşı direnmeli. Ortak bir gelecek inşa etmeye yönelik karşılaşabilecekleri sorunlara karşı çözüm odaklı önerilerde bulunmaları gerekiyor" dedi.

Papa Franciscus, Afrika turu kapsamında Orta Afrika Cumhuriyeti'nde, aralarında Müslümanların da bulunduğu onbinlerce kişinin katıldığı ayinde konuştu.

Başkentin büyük spor salonunda düzenlenen ayinde Franciscus, Orta Afrika Cumhuriyeti'ni Hristiyan ve Müslümanları taşıyan bir tekneye benzetti.

Papa Franciscus, "Hristiyan ve Müslümanlar, şiddete ve nefrete karşı direnmeli. Ortak bir gelecek inşa etmeye yönelik karşılaşabilecekleri sorunlara, çözüm odaklı önerilerde bulunmaları gerekiyor" diye konuştu.

Altı gün süren Afrika turu kapsamında geçen hafta Kenya ve Uganda'yı ziyaret ettikten sonra dün Orta Afrika Cumhuriyeti'ne gelen Papa, Bagui'nin Merkez Camisi'nde yaptığı konuşmada, "Ülkedeki krizinin temeli dine dayanmıyor. Çünkü Müslüman ve Hristiyan toplumları arasındaki ilişkiler, barış ve birlik geleneği üzerine kurulu" ifadelerini kullanmıştı.

Müslüman Seleka grubunun, Hristiyan Cumhurbaşkanı François Bozize'ye karşı Aralık 2012'de ayaklanması üzerine ülkede siyasi kriz çıkmıştı. Bozize'nin 2013'te iktidardan uzaklaştırılması ve Müslüman Michel Djotodia'nın cumhurbaşkanlığına getirilmesinin ardından Hristiyan anti-Balaka ile Seleka grupları arasında çıkan çatışmalarda binlerce kişi yaşamını yitirmiş, yaklaşık 1 milyon kişi de evlerini terk etmek zorunda kalmıştı. Başkentte mayıs ayında düzenlenen Bangui Forumu'nda anti-Balaka ve Müslüman Seleka gruplarının liderleri silahsızlanma anlaşması imzalamış ancak son dönemde yeni çatışmalar yaşanmıştı.

AA

 

HABERE YORUM KAT
YORUM KURALLARI: Risale Haber yayın politikasına uymayan;
Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve BÜYÜK HARFLERLE yazılmış yorumlar
Adınız kısmına uygun olmayan ve saçma rumuzlar onaylanmamaktadır.
Anlayışınız için teşekkür ederiz.