Hristiyan kadın bir hafta Müslüman gibi yaşayacak: Irkçılık mı? Tanıtım mı?

Hristiyan kadın bir hafta Müslüman gibi yaşayacak: Irkçılık mı? Tanıtım mı?

İngiltere'nin bilinen televizyonlarından biri olan Kanal 4 bünyesinde yeni başlayan program, Hristiyan kadının bir hafta boyunca Müslümanlar arasında Müslüman gibi yaşamasını ele alıyor

Ömer Çiftçi'nin Haberi

RİSALEHABER- The Garden Productions adlı İngiliz yapım şirketinin hazırladığı ve Kanal 4 ekranlarında yayınlanan My Week as a Muslim documentary (Müslüman gibi bir hafta) adlı belgesel İngiltere'de tartışmaların odağına oturdu. Program konusunda toplum ikiye bölündü. 

Program aslen Müslüman olmayan İngiliz bir Hristiyan kadının Müslümanların arasında bir hafta geçirerek onların ibadetlerini, yaşantılarını ve sosyal hayatlarını paylaşmasını ele alıyor. Bir hafta boyunca Müslüman gibi davranan Hristiyan kadın, Müslümanlar ile ilgili belgesel niteliğinde bir program ortaya çıkarıyor.

Programın yayınlanması ile birlikte İngiltere'nin bir numaralı tartışma konusu oldu. Programı sunan Hristiyan kadın, Müslümanların arasına girmek için makyaj ile esmer tonlara boyanıyor. Bu hareket bir anda ırkçılık tartışmalarına neden oldu.

Müslüman İngiliz Konseyi tartışmaların başlamasına neden olacak açıklamayı geçtiğimiz günlerde yaptı. Konsey, Müslüman bir kadın kılığına girmek için 'deri rengi' değiştirmenin ırkçılık olduğunu ve İslamiyet'in sadece esmer insanlara ait bir kavrammış gibi gösterilmesinin rahatsız edici olduğunu söyledi. Program için Müslüman kadın gibi davranacak olan Katie Freeman'ın ayrıca bir protez ile burun yapısının da değiştirilmesi Müslümanları bir hayli sinirlendirdi.

"Belirli bir Müslüman protipi yoktur. İslamiyet tüm dünyaya gönderilmiştir ve ırk ayırt etmeksizin pek çok farklı ırk görünümde mensubu bulunmaktadır. Programın bu hareketi ırkçılıktır' diyen Müslüman İngiliz Konseyi program hakkında ırkçılık işlemi yapılması gerektiğini savundu.

Guardian'ın haberine göre Kanal 4 yönetimi ve yapımcı kuruluş suçlamaları reddediyor. Programın yapımcıları, niyetlerinin ırkçılık olmadığını, aksine İngiliz toplumundaki önyargıları ve İslam karşıtlığını azaltmak olduğunu savundu.

HABERE YORUM KAT
YORUM KURALLARI: Risale Haber yayın politikasına uymayan;
Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve BÜYÜK HARFLERLE yazılmış yorumlar
Adınız kısmına uygun olmayan ve saçma rumuzlar onaylanmamaktadır.
Anlayışınız için teşekkür ederiz.
2 Yorum