Hollanda'da yas devam ediyor

Hollanda'da yas devam ediyor

Malezya Havayolları’nın geçen hafta Ukrayna’da düşen uçağında bulunan 193 vatandaşını kaybeden Hollanda'da olayın üzüntüsü henüz atlatılamadı.

Ülke genelinde bir haftadır derin üzüntüye yol açan olay, siyaset ve medya gündeminin ilk sırasında yer alıyor. Yaz tatillerini yarıda keserek ülkeye dönen başta Başbakan Mark Rutte olmak üzere kabine üyeleri, sadece bu olaya odaklanmış durumda. Başbakan hemen hemen her gün birkaç kez basın toplantısı düzenleyerek gelişmeleri kamuoyuna aktarırken, Dışişleri Bakanı Frans Timmermans ise farklı ülkelere giderek uçağın nasıl düştüğünün çözüme kavuşturulması ve sorumluların cezalandırılması için adeta diplomatik mekik dokuyor.
 
Uluslararası medyanın da büyük ilgi gösterdiği olayda hayatlarını kaybedenler için Hollanda’nın farklı şehirlerinde anma programları düzenleniyor. Bu kapsamda uçağın kalktığı Schiphol Havaalanı’nın önü adeta çiçek bahçesine dönmüş durumda.
 
Havaalanı önünde oluşturulan özel alanda toplanan halk ve yolcular, bir yandan çiçek, kurbanların fotoğrafları ve oyuncak bırakıp mum yakarken, diğer yandan uçakta hayatlarını kaybedenlerin için dua ediyor. Havaalanına konulan taziye defterlerinin sayısı da aşırı ilgiden dolayı artırılmış durumda. Buna rağmen insanlar taziye defterini imzalamak için zaman zaman kuyrukta beklemek zorunda kalıyor.
 
BM eski Genel Sekreteri Kofi Annan ve Malezya Havayolları üst düzey yöneticisinin de taziye defterini imzaladığı Schiphol’e yurt dışından gelenler de var.
 
Hayatını kaybeden Endonezyalı arkadaşını anmak için Belçika’dan havaalanına geldiğini belirten Jeroen van Dooren, AA, muhabirine yaptığı açıklamada, düşme haberini aldığı andan itibaren büyük bir üzüntü yaşadığını söyledi.
 
Hayatını kaybeden arkadaşının ismi ve uçağın sefer numarasının yazılı olduğu Endonezya bayrağını havaalanı önüne asan Van Dooren, kelimelerin acısını anlatmaya yetmediğini dile getirdi.
 
Geçen sene tanıştığı arkadaşının kendisini ziyaret ettiğini, bazı ülkeleri birlikte gezdiklerini anlatan Van Dooren, “Endonezya’da tanışmıştık. Çok iyi bir arkadaşlık oluştu aramızda. Beni ziyaret etmek istiyordu. Para biriktirip Belçika’ya geldi sonunda. Paris’e, Hollanda’ya gittik. Sonunda dönüş için bindiği uçak düştü ve hayatını kaybetti. Uçağın düştüğünü haber aldığımda bütün gece birilerine ulaşmaya çalıştım. Ama en sonunda ortak bir dostumuz acı haberi verdi. Çok ama çok üzgünüm” diye konuştu.
 
Uçağın düşmesinin üzerinden 5 gün geçmesine rağmen olanlara hala inanamadığına vurgulayan Van Dooren, yaşadığı şoku atlattıktan sonra arkadaşının yaşadığı yeri ve ailesini ziyaret etmeyi düşündüğünü söyledi.
 
Bu arada, cenazeleri bugün ülkeye gelecek kurbanlar için çok sayıda anma programı da planlanmış durumda. Amsterdam’da yarın geniş katılımlı bir anma ile kiliselerde ortak ayin yapılacağı açıklandı. 
 
Ukrayna’nın Rusya sınırına yakın bölgesinde geçen hafta perşembe günü düşen Malezya Havayolları’nın MH17 sefer sayılı uçağında bulunan 283 yolcu ve 15 mürettebattan kurtulan olmamıştı. Ölenlerin 193’ünün Hollanda vatandaşı olduğu açıklanmıştı. 
 
AA

HABERE YORUM KAT
YORUM KURALLARI: Risale Haber yayın politikasına uymayan;
Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve BÜYÜK HARFLERLE yazılmış yorumlar
Adınız kısmına uygun olmayan ve saçma rumuzlar onaylanmamaktadır.
Anlayışınız için teşekkür ederiz.