Hollanda’da burka yasağı hazırlığı

Hollanda’da burka yasağı hazırlığı

Hollanda’da Liberal Parti (VVD) ile İşçi Partisi’nden (PvdA) oluşan koalisyon hükümetinin, yüzü tamamen örten giysilere (burka) yönelik öngördüğü yasağın sadece "bazı alanlarla sınırlı olacağı" bildirildi.

İçişleri Bakanlığı’nın hazırladığı ve Bakanlar Kurulu’nda kabul edilen yasa tasarısına göre, yasağın kapsamı toplu taşıma araçları, sağlık, eğitim ve kamu kurumlarıyla sınırlı olacak.

Konuya ilişkin açıklamada bulunan İçişleri Bakanı Ronald Plasterk, insanların evde ya da sokakta istedikleri gibi giyinebileceklerini söyledi.

Eğitim kurumlarında, toplu taşıma araçlarında, hastanelerde ve kamu binalarında yüzün görünür olması gerektiğini kaydeden Plasterk, “Özgür bir ülkeyiz. İnsanlar sokakta ya da evlerinde istediklerini giyebilir ama okulda sınıfa girdiğinizde insanlar karşılıklı birbirlerinin gözlerine bakabilmeli. Çocuğunu almaya gelenin gerçek annesi olduğu görülebilmeli” dedi.

Plasterk, burka yasağına uymayanlar için para cezasının öngörüldüğünü, yasağın uygulanmasının polisten ziyade daha çok ilgili kuruluşlardaki görevliler kanalıyla yapılacağını ifade etti.

Bakanlar Kurulu'nda kabul edilen yasa tasarısı tavsiye alınması için Danıştay’a gönderilecek. Danıştay’ın tavsiyesinin ardından ilk önce parlamentonun alt kanadı Temsilciler Meclisi’nde görüşülecek tasarı Senato’da onaylandıktan sonra yasalaşabilecek.

Hollanda’da daha önce 2012 yılında da gündeme gelen burka yasağı tasarısı, Bakanlar Kurulu'nda kabul edildikten sonra meclis gündemine gelmek üzereyken dönemin koalisyon hükümeti dağıldığı için yasalaşmamıştı.

AA

HABERE YORUM KAT
YORUM KURALLARI: Risale Haber yayın politikasına uymayan;
Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve BÜYÜK HARFLERLE yazılmış yorumlar
Adınız kısmına uygun olmayan ve saçma rumuzlar onaylanmamaktadır.
Anlayışınız için teşekkür ederiz.