Hocalı Katliamı'nın 23. yılı

Hocalı Katliamı'nın 23. yılı

"Hocalı için Adalet" kampanyası çerçevesinde, 26 Şubat 1992'de katledilen 613 Azerbaycanlı anısına düzenlenen etkinlik Ankara Cern Modern'de gerçekleştirildi

Azerbaycan’ın Ankara Büyükelçisi Faik Bagirov, Hocalı Katliamı'na ilişkin, "Tanıklar acılarını yaşamaya devam etmekte, sanıklar ise dünyadaki çifte standartlar nedeniyle özgürce yaşamayı sürdürmektedir. Bu adaletsizlik daha fazla devam edemez" dedi.

Avrupa Azerbaycan Topluluğu (TEAS) tarafından "Hocalı için Adalet" kampanyası çerçevesinde, 26 Şubat 1992'de katledilen 613 Azerbaycanlı anısına düzenlenen etkinlik Ankara Cern Modern'de gerçekleştirildi. 

Büyükelçisi Faik Bagirov, 23 yıl önce silahlı Ermeni çeteleri tarafından Hocalı şehrine kanlı bir saldırı düzenlendiğini söyledi. Kuşatılan Hocalı şehrinin ağır silahlarla ateş altında tutularak büyük bir yıkıma uğratıldığını kaydeden Bagirov, "Sivil insanlar hunharca katledildi ve akla, hayale sığmayan işkencelere maruz kalarak şehit oldular" diye konuştu.

Hocalı’da soykırım suçu işlendiğini belirten Bagirov, 116'sı kadın, 63’ü çocuk ve 70’i de yaşlı olan 613 kişinin sadece Azerbaycan Türkü oldukları için katledildiğini söyledi.

Çağdaş dünyanın gözleri önünde soykırımın gerçekleştirildiğinin altını çizen Bagirov, "Tanıklar acılarını yaşamaya devam etmekte, sanıklar ise dünyadaki çifte standartlar nedeniyle özgürce yaşamaya devam etmektedirler. Bu adaletsizlik daha fazla devam edemez" dedi.
Katliamından kurtulmayı başaran Vali Hüseyinov ise Hocalı'da tarihte benzeri görülmeyen bir dehşet yaşadığını dile getirdi. İnsanların acımasızca öldürülmesine şahit olduğunu söyleyen Hüseyinov, bunun sadece Azerbaycan vatandaşlarına değil tüm Türk dünyasına, tüm insanlığa karşı işlenen bir suç olduğunu kaydetti

MHP Iğdır Milletvekili Sinan Oğan da Türkiye gençliğini Hocalı Katliamı konusuna ilgili olduğunu ancak bu konudaki mevcut bilgi yetersizliğinin giderilmesi gerektiğini bildirdi. Oğan, programda tanıtımı yapılan "Hocalı: Bir Savaş Suçuna Tanıklık: Ermenistan Sanık Sandalyesinde" adlı kitabın ilköğretim okullarına ve üniversitelere dağıtılması gerektiğini ifade etti.

Oğan, Türkiye’nin Hocalı Katliamını bir soykırım olarak henüz kabul etmediğini bu çerçevede MHP olarak 26 Ocak’ta meclise bir önerge sunacaklarını kaydetti.

Etkinlikte, 1992 yılındaki katliam sırasında bölgede bulunan Batılı ve Azerbaycanlı gazetecilerin yanı sıra uluslararası insan hakları örgütlerinin raporları ve önde gelen uluslararası uzmanların çalışmaları ile Hocalı Katliamı'ndan kurtulanların ifadelerinin derlendiği, "Hocalı: Bir Savaş Suçuna Tanıklık: Ermenistan Sanık Sandalyesinde" adlı kitabın tanıtımı yapıldı.

Ayrıca, Hocalı Katliamı'nı, olayın kahramanları, mağdurları ve görgü tanıkları ile sunan, anlatımını ise Oscar ödüllü aktör Jeremy Irons'ın yaptığı "Sonsuz Koridor" adlı belgesel filmi gösterildi.

aa

HABERE YORUM KAT
YORUM KURALLARI: Risale Haber yayın politikasına uymayan;
Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve BÜYÜK HARFLERLE yazılmış yorumlar
Adınız kısmına uygun olmayan ve saçma rumuzlar onaylanmamaktadır.
Anlayışınız için teşekkür ederiz.