Hız ihlali tespit donanımlarına düzenleme

Hız ihlali tespit donanımlarına düzenleme

Trafikte hız ihlallerinin tespitinde kullanılan donanımların muayenelerine ilişkin usul ve esaslar belirlendi.

Trafikte hız ihlallerinin tespitinde kullanılan donanımların muayenelerine ilişkin usul ve esaslar belirlendi.

Bilim, Sanayi ve Teknoloji Bakanlığının, "Hız İhlal Tespit Donanımları Muayene Yönetmeliği" Resmi Gazete'de yayımlandı.

Buna göre, hız ihlal tespit donanımları (HİTD), tip onayı alınmış, ilk muayene işlemleri, muayene işaretleri ve damgalama işlemleri yapılmış olarak piyasaya arz edilecek, aksi durumda olan HİTD'lerin muayeneleri yapılmayacak.

HİTD'ler ilgili kanunda belirtilen ilk, periyodik, ani, şikayet ve stok muayenelerine tabi tutulacak. Muayene sonucunda servis tarafından kullanılacak damga, üzerinde yer alan seri numarası ve muayene tarihi bilgilerinin zamanla silinmeyeceği bir yapıda olacak.

Bu kapsamdaki servislerin, Türk Akreditasyon Kurumu tarafından HİTD'lerin muayene konularını içerecek şekilde akredite edilmiş olması gerekecek. Servisler, piyasada kullanımda olan tüm marka ve model HİTD'ler için hizmet vermek zorunda olacak.

Bu maddenin yürürlük tarihinden önce piyasada kullanımda olan HİTD'lerin muayenelerinde tip onay şartı aranmayacak. Ancak söz konusu HİTD'ler için kullanıcısı tarafından hazırlanacak damga planlarının Bilim, Sanayi ve Teknoloji Bakanlığına onaylatılması gerekecek.

Bu işlemlerin, yönetmeliğin tüm maddelerinin yürürlüğe gireceği 1 Temmuz 2018 tarihine kadar tamamlanmış olması gerekecek. Damga planları onaylanan HİTD'ler için, servise müracaat edilerek muayene işlemlerinin yaptırılması zorunlu olacak. Bu HİTD'lerin muayenelerinin 31 Aralık 2018 tarihine kadar yaptırılması şartı aranacak.

Yönetmeliğin yürürlük tarihinden, 31 Aralık 2018'e kadar HİTD'lerin muayene ücreti KDV hariç, saha muayenesi için 700 Türk lirası ve saha harici muayene için 400 Türk lirası olacak.AA

HABERE YORUM KAT
YORUM KURALLARI: Risale Haber yayın politikasına uymayan;
Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve BÜYÜK HARFLERLE yazılmış yorumlar
Adınız kısmına uygun olmayan ve saçma rumuzlar onaylanmamaktadır.
Anlayışınız için teşekkür ederiz.