Hırka-i Şerif’te açan çiçekler

Hırka-i Şerif’te açan çiçekler

Hırka-i Şerif Vakfı Kültür Merkezi kursiyerlerinin yılsonu sergisiyle ilgili Hırka-i Şerif Kültür Merkezi Yöneticilerinden Tuğba Şahin ile konuştuk

Hırka-i  Şerif Vakfı Kültür Merkezi kursiyerlerinin Klâsik Türk-İslâm sanatları ve modern sanatdallarında hazırladıkları eserlerden oluşan yılsonu sergisi  21 Mayıs Cumartesi günü açıldı.

Veysel Karâni Hırka-i Şerif Camii Hizmet Vakfı’na bağlı olarak 2005 yılında kurulan Hırka-i Şerif Vakfı Kültür Merkezi; Hırka-i Şerif camiinin müştemilatında gönlünde estetik güzelliklere açık kapılar bulunanlara hizmet veriyor.

Hırka-i Şerif Vakfı Kültür Merkezi’nde Klâsik Türk-İslâm sanatları, modern sanatlar, müzik ve dil eğitimi ile medeniyetimizin izlerini geçmişten geleceğe aktarma yolunda birçok branşta hizmet veriliyor.

2015-2016 eğitim döneminde 13 branşta, 18 gruba eğitim, kurs hizmeti verilmiş. Branşları, Tezhip, Hüsn-i Hat, Ebru, Çini, Kaligrafi, Karakalem, Fotoğraf, Arapça (Başlangıç- Orta Seviye), Osmanlı Türkçesi (Başlangıç ve İleri Seviye), Kuran-ı Kerim Öğrenme – Keman, Ney ve Nazariyat şeklinde tasnif etmek mümkün.

Kimi branşların İSMEK işbirliği ile açıldığı kültür merkezinde  bir yıl boyunca 400 öğrenci eğitim görmüş.Hüsn-i Hatta, Ali Rıza Özcan; Tezhipte, Şehnaz Özcan; Çinide, Levent Kum; Kaligrafide, Etem Çalışkan; Keman Eğitiminde, Orhan Aykut; Ney Eğitiminde, Fatih Oral; Tarih ve Kültür Sohbetleri Eşliğinde Osmanlıcada, Dursun Gürlek;ders veren hocalar arasında.

KURSİYERLERE MEB ONAYLI SERTİFAKA VERİLİYOR

Kültür merkezinde kursiyerler; sahne, görsel, teknik destek, fotoğrafçılıkta “karanlık oda”, çini ve seramik eğitimlerinde sırlama ve fırınlama atölyeleri ile aldıkları eğitimi baştan sona uygulama imkânı buluyorlar. Başarı gösteren kursiyerlere Milli Eğitim Bakanlığınca onaylı sertifikaları veriliyor.

Hırka-i Şerif Vakfı Kültür Merkezi çocukları yönelik olarak da; Resim, Ebru, Kaligrafi, Kur’an-ı Kerim, Ritim gibi kurslar düzenliyor.

21-30 Mayıs tarihleri arasında düzenlenen sergiyle ilgili olarak Hırka-i Şerif Kültür Merkezi Yöneticilerinden Tuğba Şahin ile sergi özelinde hasbıhal ettik.

Tuğba Hanım Hırka-i Şerif Vakfı Kültür Merkezi’nin kuruluş amacından bahseder misiniz?

Gelenekli sanatlarımızın sağlıklı bir şekilde yaşamasına katkıda bulunmak ve bu sanatların birinci dereceden uzmanları, doğrusunu söylemek gerekirse, duayenleri tarafından hakiki taliplisine aktarılmasına vesile olmaya acizane çalışmaktır.

Mezkur gayeye matuf olarak düzenlenen geleneksel sanatlar kurslarında kısa sürede 400 öğrenciye ulaştınız. Bu rağbeti neye bağlıyorsunuz?

Sadece geleneksel sanatlara gelen öğrencilerimizin sayısı 400 değil, 18 dalda verilen, dil kursundan, musikiye, gelenekselden modern sanatlara kadar tüm derslerdeki toplam öğrenci sayısı yaklaşık 400’dür.

Gelenekselde 400 kişiye ulaşmak pek mümkün bir şey değil. Ama geleneksel sanatlardaki istikrarımızı ve her sene yükselen -tabiri caizse- trendimizi büyük bir emek ve özveriyle, kıymetli zamanlarını ayıran değerli hocalarımıza ve tabii ki bu çalışmaları gerçekleştiren kıymetli öğrencilerimize borçluyuz.

En çok öğrenci kaydettiğiniz branş hangisi? Bu alanda öğrencilerinizin yetkinlikleri nasıl gelişiyor?

En çok öğrenci kaydettiğimiz branş Hüsn-i Hat, Çini, Karakalem ve Ney derslerimiz. Bıkmadan, istikrarlı bir şekilde çalışan her insan verdiği emeğin karşılığını alır. Öğrencilerimizin içinde de bu disipline sahip olan herkesin yetkinliğini sene sonu sergimizde görebiliyoruz.

Yılsonu serginiz hayırlı olsun. Geri dönüşler nasıl oluyor?

Çok teşekkür ederiz. Bu birçok insanın birlikte gösterdiği özverinin neticesidir. Hocasından, talebesine, kurs idaresinden, vakıf yönetimine herkesin emeği vardır. Geri dönüşler çok güzel, zaten bir kursiyerin çalışmasını sergilemek kursiyerlerimize ve bize büyük bir haz vermekte, doğrusunu söylemek gerekirse herkesi kamçılamakta. Sergideki çalışmaları gördükten sonra da birçok kayıt yaptıran kişi oldu.

SANATI SEVMEYE VE YAŞATMAYA DEVAM…

Bundan sonraki hedefleri nelerdir?

Disiplini ve kaliteyi düşürmeden kıymetli hocalarımızın danışmanlığında sanatlarımızın yaşamasına katkı sağlamaya devam etmektir. Ayrıca çocuk atölyelerimizle de geleceğin büyükleri olacak çocuklarımızın ruh dünyalarının zenginleşmesi, zevk ve estetik sahibi bir birey olarak yetişmelerine de katkı sağlamaktır.

Sergi vesilesiyle sanatseverlere nasıl bir mesaj iletmek istersiniz?

Sanat insanı kötülüklerden, onu yoracak mevzulardan beri kılar. Güzel ile uğraştığı ve güzele talip olduğu için ruhuna ve kalbine huzur ve sükûnet verir. Böylece dünyaya sevgi ve hoşgörü ile bakar, bir çocuğun gözündeki ışıltıyı fark eder ve dünyanın daha yaşanabilir bir mekân olmasına böylece katkı sağlar. Sanatı sevmeye ve yaşatmaya devam inşallah.

Dünya Bülteni

HABERE YORUM KAT
YORUM KURALLARI: Risale Haber yayın politikasına uymayan;
Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve BÜYÜK HARFLERLE yazılmış yorumlar
Adınız kısmına uygun olmayan ve saçma rumuzlar onaylanmamaktadır.
Anlayışınız için teşekkür ederiz.