Hipertansiyonuz varsa ekmek ve tuzu az tüketin

Hipertansiyonuz varsa ekmek ve tuzu az tüketin

Liv Hospital Nefroloji Uzmanı Prof. Dr. Tekin Akpolat, hipertansiyonun erişkinlerin en sık karşılaştığı kronik hastalıkların başında geldiğini söyledi.

 Akpolat, “Hipertansiyon kontrolünü sağlamak için, hekiminize danışmadan ilaç sayısını veya dozunu azaltmayın. Fazla ekmek yemeyin, aşırı tuz almayın.”dedi.

Prof. Dr. Tekin Akpolat, hipertansiyonu ve kan basıncını kontrol altına almaya engel olan durumlar hakkında bilgiler verdi. Dünyada yaklaşık 1,5 milyar kişinin hipertansiyon ile baş ettiğini aktaran Akpolat, “Ülkemizde hipertansiyonu olan hasta sayısı neredeyse 15 milyonu buluyor. Ülkemizde ne yazık ki hipertansiyonu olan her 2 hastadan biri hastalığının farkında değil. Hipertansiyonun farkında olup ilaç kullanan hastaların da yaklaşık yarısının kan basıncı kontrol altında değil. Halbuki günümüzde hipertansiyon tedavi edilebilir bir hastalıktır.” diye konuştu.

Hipertansiyon hastasının kendi kendinin doktoru olması gerektiğini belirten Akpolat, “Hipertansiyon hastaları, hastalıkları hakkında yeterli ve doğru bilgi sahibi olduğu takdirde kan basıncının kontrol altına alınmasına engel olan durumlar hızla düzeltilebilir. Kan basıncı kontrolünde hedef sağlık merkezi ölçümlerinde 140/90 mmHg’nın altı ve ev ölçümlerinde 135/85 mmHg’nın altıdır. Kan basıncının 2 mmHg bile düşmesi hasta için bir kazançtır. Hipertansiyon tedavisinde hastaya özel çözümler üreterek kan basıncı kontrolünde bir haftada gibi kısa bir sürede iyileşmeler sağlanabilir.” ifadelerini kullandı.

Hipertansiyon kontrolünü sağlamak için çeşitli önerilerde bulunan Akpolat, şunları kaydetti: “Kan basıncı düzenleyici ilacı düzenli olarak kullanın, eğer ilacın yan etkileri varsa, mutlaka doktorla paylaşın, kan basıncı kontrol altına alınınca, acaba ilaç gerekli mi diyerek ilaç almayı kesmeyin. Tansiyon ölçüm aletinizin kalibrasyonundan emin olun, doğru bir şekilde tansiyon ölçmeyi bilin. Bitkisel ilaç kullanımını konusunda mutlaka bir uzmana danışın, hekiminize danışmadan ilaç sayısını veya dozunu azaltmayın. Fazla ekmek yemeyin, aşırı tuz almayın.”

Cihan

HABERE YORUM KAT
YORUM KURALLARI: Risale Haber yayın politikasına uymayan;
Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve BÜYÜK HARFLERLE yazılmış yorumlar
Adınız kısmına uygun olmayan ve saçma rumuzlar onaylanmamaktadır.
Anlayışınız için teşekkür ederiz.