Hindistan'da İslam Düşmanı din adamı görev başına getirildi

Hindistan'da İslam Düşmanı din adamı görev başına getirildi

Hindistan'da en büyük eyalet Uttar Pradesh'in birinci bakanlığına ateşli Hindu milliyetçisi ve Müslüman karşıtı bir din adamının atanması, çok çeşitli din gruplarını barındıran ülkenin bir Hindu devleti olma politikasına sapabileceğini gösteriyor.

Geçmişte Müslüman azınlığa karşı kışkırtmalarıyla bilinen Yogi Adityanath'ın birinci bakan seçilmesini şaşkınlıkla karşılayan gözlemciler, bunun Başbakan Narendra Modi'ye 2014'te seçim kazandıran ve halkın tümü için kalkınma hedefleyen siyasi platformundan sapma anlamına geldiğini söylediler. Reuters'e konuşan eski gazeteci ve yorumcu Shekhar Gutta, "Modi Hindistan'ın bir Hindu ülkesi olduğunu ve öyle kalacağını söylüyor. Yani, iktidar Hindularda olacak, ayağınızı denk alın".

Modi'nin Bharatiya Janata Partisi'nin (BJP) sözcüsü ise, hükümetin vatandaşlar arasında din temelinde bir ayırım gözetmediğini söyledi.

BÜYÜK FARKLA KAZANDI

BJP bir hafta önce yapılan Uttar Pradesh seçimlerinde Hinduların oylarıyla çok farklı bir galibiyet kazanmıştı. Cumartesi günü eyalet milletvekilleri de 44 yaşındaki Adityanath'ı birinci bakan seçti.

220 MİLYON NÜFUSLU EYALET!

Uttar Pradesh, 220 milyon nüfusuyla, eğer bağımsız bir devlet olsaydı, dünyanın en büyük beşinci nüfusuna sahip ülkesi olurdu.

BJP, eyalet nüfusunun yüzde 19'unu teşkil eden Müslümanlar arasından seçimde hiç aday göstermedi. Seçimde Hindular dışında Hıristiyan, Sih ve diğer azınlık gruplardan adaylar yarıştı.

Nüfusu 1.3 milyar olan Hindistan'da halkın yüzde 80'i Hindu, yüzde 14'ü Müslüman, geri kalanı ise Hıristiyanlar, Sihler ve diğer azınlık gruplara mensup. Hindistan resmen laik bir ülke olmasına rağmen, Modi yılardır Hindu milliyetçiliği politikası güdüyor.

Sabah

HABERE YORUM KAT
YORUM KURALLARI: Risale Haber yayın politikasına uymayan;
Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve BÜYÜK HARFLERLE yazılmış yorumlar
Adınız kısmına uygun olmayan ve saçma rumuzlar onaylanmamaktadır.
Anlayışınız için teşekkür ederiz.