Hindistan'da caminin hoparlör ve mikrofonlarına el koydular

Hindistan'da caminin hoparlör ve mikrofonlarına el koydular

Hindistan'daki uygulama en çok Müslümanlar'dan tepki topluyor

Ömer Çiftçi'nin haberi:

RİSALEHABER-Hindistan'ın Deccan bölgesinde ibadethaneler ile konulmuş ses sınırı Müslümanların geçtiğimiz hafta camilerinde okuduğu ezan nedeniyle haksız yere suçlanmasına yol açtı. Deccan'ın Pollachi ve Coimbatore bölgelerinde geçtiğimiz hafta her vakit olduğu gibi ezan okunan iki camide ses duvarının aşıldığı gerekçesi ile caminin hoparlör ve mikrofonlarına el konmuş durumda.

Ezanı duyurma hakkının ellerinden alınmasına Müslümanlar bir hayli tepki gösterdi. 2000 yılında bölgede zorla yasalaştırılmış kural sadece Müslümanları değil, diğer dinleri de mağdur ediyor. Konulmuş olan ses kuralında yazan desibel, inanç gruplarının ibadet saatlerini duyurmak için yeterli değil. Özellikle bölge Müslümanları ezan okunduğunun farkına varamıyor, genelde saatlerinden vakitleri öğrenebiliyor.

Ayrıca dini özgürlükleri de bir hayli kısıtlayan bu yasa, başta Müslümanlar olmak üzere bölgedeki tüm inanç gruplarının dinlerini özgürce yaşamasına karşı konulmuş bir engel olarak görülüyor. Bölgedeki Müslümanların derneği olan Pollachi Aikkiya Jamath'ın Başkanı Shaw Nawaz Khan, konu ile ilgili yetkililere şikayet dilekçesi verdi.

Deccanchornicle'ın haberine göre bölge yetkilileri ise camilerin mikrofonlarına ve hoparlörlerine el konulmasını haklı bir karar olarak görüyor. Yetkililer, konulan bu kuralın dini özgürlüklere karşı bir sorun teşkil etmediğini ve tüm din gruplar gibi Müslümanların da bu karara uymak zorunda olduğunu belirtiyor.

HABERE YORUM KAT
YORUM KURALLARI: Risale Haber yayın politikasına uymayan;
Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve BÜYÜK HARFLERLE yazılmış yorumlar
Adınız kısmına uygun olmayan ve saçma rumuzlar onaylanmamaktadır.
Anlayışınız için teşekkür ederiz.