Hindistan medyasında Risale-i Nur programlarına ilgi

Hindistan medyasında Risale-i Nur programlarına ilgi

Hindistan’da Risale-i Nur çalışmaları kapsamında, dört ayrı üniversitede dört ayrı konferans, panel ve toplantılar düzenledi

Hindistan’ın çeşitli üniversiteleri ile ortaklaşa gerçekleştirilen Risale-i Nur çalışmaları kapsamında, dört ayrı üniversitede dört ayrı konferans, panel ve toplantılar düzenledi.

Jamia Millia Islamia, Nursi Çalışmaları Toplantısı, 10 Şubat 2014, New Delhi

Hindistan’ın en büyük üniversitelerinden birisi olan ve geçtiğimiz yıl 2. Uluslararası Hindistan Bediüzzaman Konferansı’nın ev sahipliğini yapan Jamia Millia Islamia’da Türkiye, Ürdün, Irak, Cezayir, Malezya, ABD ve Hindistan’dan birçok akademisyenin katıldığı “Risale-i Nur Çalışmaları Beyin Fırtınası” toplantısı yapıldı ve vakıf ile üniversite arasındaki muhtemel işbirliği imkânları konuşuldu. Bu toplantıya, Bediüzzaman Hazretlerinin talebesi ve  vakfımızın başkanı Mehmet Fırıncı Ağabey, Risale-i Nur Külliyatı’nı Arapçaya tercüme eden İhsan Kasım Salihi, Türkiye’nin tanınmış hocalarından birisi olan Ali Katıöz Hoca, vakfımız icra kurulu başkanı Prof. Dr. Faris Kaya’nın katılımlarının yanı sıra Cezayir’den Ennur dergisi editörü Prof. Dr. Ammar Djidal, Prof. Dr. Aşrati Suleyman, Ürdün’den Dr. Mamoun Jarrar, yine Türkiye’den Doç. Dr. İshak Özgel, vakfımız icra kurulu üyesi Cemil Şanlı ve onlara eşlik eden yerli ve yabancı akademisyenler katıldılar. Konuşulan konular arasında, JMI’da Nursi üzerine çalışan öğrenciler, gelecekteki faaliyetler ve İslam Araştırmaları Bölümünün akademik dergisinde ‘Risale-i Nur özel sayısı’ çıkarılması da vardı. Toplantıya Hindistan medyası da geniş yer ayırdı.

Aligarh Muslim University, Uluslararası Risale-i Nur Konferansı, 11-13 Şubat 2014

Aligarh Muslim University ve İstanbul İlim ve Kültür Vakfı tarafından ortaklaşa gerçekleştirilen 3. Uluslararası Hindistan Bediüzzaman Konferansı’nın bu yılki konusu, “İlim, İman ve Ahlak: Risale-i Nur Perspektifi” olarak belirlendi. Bu konferansa gönderilen 200 tebliğ özeti içerisinden 105′i kabul edildi. 3 gün boyunca devam eden konferansta toplam 8 ülkeden bilim insanları Risale-i Nur’u konferans başlığı çerçevesinde çeşitli perspektiflerden inceledikleri tebliğlerini sundular. Konferansın açılışı Aligarh Muslim University’nin iki bin kişilik kapasitesi olan en büyük salonunda gerçekleştirildi. Açılışa çeşitli üniversite rektörlerinin yanı sıra, birçok ilim insanı ve öğrenci katıldı. Konferansın organizasyonu kapsamında Aligarh Muslim University’de 90 kişilik bir gönüllü organizasyon heyeti çalıştı.

Kur’an tilaveti ve ardından 14 yaşında bir öğrencinin Üstad Bediüzzaman için yazdığı şiiri okumasıyla başlayan açılışta, Aligarh Muslim University Rektörü, Rektör  Yardımcısı, Sosyal Bilimler Fakültesi dekanı, İslami Çalışmalar bölümünden Dr. Ubeydullah Fahad, Hindistan’ın tanınmış alimlerinden Salman Husain Nadwi, İstanbul İlim ve Kültür Vakfı başkanı Mehmet Fırıncı Ağabey, İİKV icra kurulu başkanı Prof. Dr. Faris Kaya, İhsan Kasım Salihi, Cezayir’den Prof. Dr. Ammar Djidal de birer konuşma yaptılar.

Aligarh Muslim University rektörü konuşmasında, “Türkiye’yi 8 yıl önce ziyaret etmiştim ve o zaman demiştim ki İslam Türkiye’de emniyette… Ancak bugün bunun nedenini anlıyorum” şeklinde duygularını ifade etti.

Konferansta bir de sürpriz vardı. Kendisi de aynı zamanda tebliğ sunan ve güzel sanatlar fakültesi öğretim üyesi olan Dr. Asma Kazmi,  yağlı boya ile çalıştığı Bediüzzaman portresini Mehmet Fırıncı Ağabey’e hediye etti.

Plaket ve hatıra fotoğraflarının ardından, üniversite korosu tarafından marşlar ve ezgiler seslendirildi.

Açılışın ardından 3 gün boyunca bilimsel oturumlar iki ayrı salonda İngilizce ve Arapça paralel oturumlar şeklinde devam etti. Bu oturumlarda toplam 105 tebliğ sunuldu. Aligarh’tan katılan 50 akademisyenin yanı sıra, Hindistan’ın çeşitli bölgelerinden gelen 45 akademisyen ve Hindistan dışından gelen 10 akademisyen tebliğ sundular.

Yoğun bir ilgi gören kapanış oturumunda ise duygulu anlar yaşandı. Oturuma katılan Rektör Yardımcısı, Said Nursi’nin entelektüel biyografisini 2 günde okuduğunu belirtti ve herkesin de okuması gerektiğini vurguladı. Ayrıca üniversitenin kütüphanesine belirli sayıda nüsha bulundurması için talimat verdiğini belirtti. Katılımcılara verilen sertifikaların ardından konferans sona erdi.

Jawaharlal Nehru Üniversitesi, Bediüzzaman‘ı Anlamak Paneli, 13 Şubat 2014, New Delhi

Hindistan’ın en tanınmış üniversitelerinden birisi olan, sadece doktora ve master seviyesinde öğretim veren Jawaharlal Nehru Üniversitesi ile İstanbul İlim ve Kültür Vakfı tarafından ortaklaşa organize edilen “Bediüzzaman’ı Anlamak ve Risale-i Nur” paneline yüzden fazla doktora ve master öğrencisinin yanı sıra çeşitli bölümlerden akademisyenler de katıldı. Prof. Dr. Aslam Islahi’nin moderatörlüğünü yaptığı panelde, Suudi Arabistan’dan Dr. Furkan Aydıner (İngilizce), ABD’den Dr. Özgür Koca (İngilizce) ve JNU’dan Dr. Khaldoon Sobh (Arapça) birer konuşma yaptılar.

Dr. Mujeebur Rahman’ın açılışı başlatmasıyla Prof. Dr. Aslam Islahi de “hoş geldin konuşması” yaparak paneli başlattı. Ardından, Bediüzzaman Said Nursi’nin hayatını kısaca anlatan bir sinevizyon izlendi. İlk konuşmayı yapan Dr. Furkan Aydıner, Bediüzzaman Said Nursi’nin eğitim hakkındaki projelerinden bahsederek topluma ve insanlığa sunduğu çözümlerin Risale-i Nur’da mevcut olduğunu ve Kur’an’ın yöntem ve metodlarını vurgulayarak bilim ile dinin nasıl ortak bir noktada buluşturulabileceğini anlattı. İkinci konuşmayı yapan Dr. Özgür Koca daha çok sosyal hayatta varolan sorunlara Bediüzzaman Said Nursi’nin sunduğu çözümlere ve projelere değindi. Son konuşmayı Arapça yapan Dr. Khaldoon Sobh ise Said Nursi’nin İslami gelenekteki yerine vurgu yaparak modern çağda Said Nursi’yi nasıl anlayabileceğimizi anlattı.

Soru ve cevap kısmında farklı branşlardan gelen ve ilk defa Bediüzzaman Said Nursi’nin fikirlerini duyan ve panele katılan doktora öğrencileri ve akademisyenlerin soruları çok anlamlı oldu. Said Nursi’nin fikirlerinin sosyal bilimlerin çeşitli alanlarında da kesinlikle okutulması gerektiğine vurgu yapıldı. Kapanış bölümüne doğru oturum başkanı Prof. Dr. Aslam Islahi konuşmacılara birer plaket verdi. Vakıf adına teşekkür konuşması yapan Ahmet Aykan katılımcılara ve paneli düzenlemede emeği geçen herkese teşekkür etti. Grup fotoğrafı çekildikten sonra ikram sunumu yapılırken Risale-i Nur kitaplarının sergilendiği stand, öğrencilerin ilgi odağı oldu.

Darul-uloom Nadwatul Ulama, 14-15 Şubat 2014, Lucknow

Onbinlerce öğrencisi olan ve Hindistan’ın en büyük medreselerinden birisi olarak tanınan Darul-uloom Nadwatul Ulama’da iki günlük bir sempozyum düzenlendi. Sempozyum dâhilinde, bu medresede, Risale-i Nur’un ders kitabı olması veya müfredata girmesi için özel bir toplantı yapıldı. Dünyanın çeşitli ülkelerinden yukarıda da isimleri geçen Risale-i Nur üzerine yoğun çalışmalar yapmış akademisyenler de toplantıya katıldılar.

iikv

HABERE YORUM KAT
YORUM KURALLARI: Risale Haber yayın politikasına uymayan;
Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve BÜYÜK HARFLERLE yazılmış yorumlar
Adınız kısmına uygun olmayan ve saçma rumuzlar onaylanmamaktadır.
Anlayışınız için teşekkür ederiz.