Hiçbir toprak parçası kaderine terk edilmemeli

Hiçbir toprak parçası kaderine terk edilmemeli

'Fransa Cumhurbaşkanı Hollande, İklim Değişikliği Taraflar Konferansı sonunda varılacak anlaşmanın bağlayıcı olması gerektiğine vurgu yaptı.

Fransa Cumhurbaşkanı François Hollande, Paris'te başlayan Birleşmiş Milletler (BM) İklim Değişikliği Taraflar Konferansı (COP21) kapsamında varılacak anlaşmanın bağlayıcı olması gerektiğini söyledi.

Le Bourget Fuar Merkezi'ndeki konferansın açılış konuşmalarının öncesinde, Paris'te 13 Kasım'da düzenlenen terör saldırılarında ölen 130 kişinin anısına 1 dakikalık saygı duruşu yapıldı.

Hollande, burada yaptığı konuşmada, terörle mücadele ve iklim değişikliğiyle mücadelenin birbiriyle bağlantılı olduğunu belirterek, "Bugün mücadele etmemiz ve üstesinden gelmemiz gereken iki sorunumuz var. Çocuklarımıza terörden arınmış ve doğal felaketlere karşı korunaklı bir dünya bırakmalıyız" dedi.

Konferans sonunda varılacak anlaşmanın bağlayıcı olması gerektiğine vurgu yapan Hollande, "Hiçbir ülke sorumluluklarından kaçmamalı. Hiçbir toprak parçası kaderine terk edilmemeli. Bu kapsamda varılacak anlaşma kapsayıcı ve uluslararası olmalı" ifadelerini kullandı.

Hollande'dan sonra konuşan BM Genel Sekreteri Ban Ki-mun da gelişmiş ülkelerin vaatlerini yerine getirmesi gerektiğini dile getirerek, "Anlaşma dinamik olmalı ve gelişmiş ülkelerle gelişmekte olan ülkeler arasındaki dengeyi korumalı. Gelişmiş ülkeler yıllık 100 milyar dolar sözünü tutmalı" diye konuştu.

BM Genel Sekreteri Ban Ki-mun ve Fransa Cumhurbaşkanı François Hollande'ın ev sahipliğinde, Le Bourget Fuar Merkezi'nde düzenlenen konferansa Türkiye'den Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, Dışişleri Bakanı Mevlüt Çavuşoğlu ve Çevre ve Şehircilik Bakanı Fatma Güldemet Sarı katılıyor.

Bugün başlayan ve 11 Aralık'ta sona erecek konferansa 195 ülkeden 150'den fazla lider ve yaklaşık 10 bin yetkili iştirak ediyor.

Sera etkisine neden olan gazların azaltılması ve iklim değişikliğiyle mücadele kapsamında düzenlenecek COP21'de bağlayıcı bir anlaşmaya varılması önem taşıyor. Halihazırda imzalanan sera gazı emisyonlarına ilişkin anlaşmaların 2020'de sona erecek olması dolayısıyla Paris'te en az 10 yıl geçerli olacak yeni taahhütlere imza atılması bekleniyor.

Paris'teki konferansta en çok tartışılacak diğer bir konu da zengin ülkelerin, yoksul ülkelerin sera gazı salınımını azaltmak için ihtiyaç duyduğu teknolojinin sağlanması konusunda somut taahhütlerde bulunması ve bu ülkelere mali destek sağlaması olacak.

AA

 

HABERE YORUM KAT
YORUM KURALLARI: Risale Haber yayın politikasına uymayan;
Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve BÜYÜK HARFLERLE yazılmış yorumlar
Adınız kısmına uygun olmayan ve saçma rumuzlar onaylanmamaktadır.
Anlayışınız için teşekkür ederiz.