Hicaz Demiryolu emperyalizme vurulmuş darbedir

Hicaz Demiryolu emperyalizme vurulmuş darbedir

Tarihçi yazar Mustafa Armağan, 2. Abdülhamit’in eğitime büyük önem verdiğini vurguladı. Mustafa Armağan, “O, devleti Mehmet Akif’in deyişiyle Asım’ın nesline emanet etme niyetindeydi.” dedi.

Bağcılar Belediyesi’nin ‘Kanal İstanbul ve 2. Abdülhamit’ konulu seminerinde söz alan Armağan, 2. Abdülhamit’in bilinen ve bilinmeyen yönlerini anlattı.

Armağan, İttihat ve Terakki’nin mason olan 5. Murat’a tahtı bırakmayı planladığına işaret etti. 5. Murat’ın akli melaikelerinin yerinde olmadığı için bu planın tutmadığını ve Abdülhamit Han’ın tahta oturduğunu dile getirdi.

Armağan, Abdülhamit’in idareyi ele almasının ardından meşrutiyeti ve anayasayı onayladığını; hukuk reformları yaptığını vurguladı. Meclis-i Mebusan’ı askıya alan hükümdarın 1881’de Yıldız Mahkemeleri’nde darbecileri yargıladığına temas etti. Siyasi gerilimlere değinen Armağan, Ergenekon iddianamesinden “1908’de Müşir Şemsi öldürüldü. Onun katlinin 100. senesinde bombalar patlatılacak ve önemli isimler öldürülecek. Böylece hükümet yönetemez duruma getirilecek.” alıntısını yaptı.

Abdülhamit Han’ın Hilafet’ten faydalandığını; İngilizleri karşısına aldığını belirten Mustafa Armağan,“Hicaz Demiryolu emperyalizme vurulmuş darbedir.” dedi. Onun demiryolunu Müslüman’ın alın teri ve sermayesiyle yapmak için 30 bin altın verdiğini ayrıca İslam dünyasına bildiri yayımlayarak ’Peygamberimizin (s.a.v) huzuruna gitmek için yapıyoruz. Yardımcı olun.’ ifadesini kullandığından söz eden tarihçi Armağan, “Demiryolu inşaatının yapımı için dünyanın her yanında bulunan Müslümanlardan para yağdı.” dedi. Armağan, Abdülhamit’in Ermeni ve Yahudiler’in İsrail’e hayat verme planlarıyla mücadele ettiğini de anlattı.

Hükümdar döneminde Sapanca gölünden Karadeniz’e kanalla ulaşılması projelerine kafa yorulduğunu aktaran Armağan, Marmaray’ın benzeri olan Sarayburnu ile Üsküdar arasına inşa edilmesi düşünülen geçit projesini de o dönemin çizimleri ile sundu.

HABERE YORUM KAT
YORUM KURALLARI: Risale Haber yayın politikasına uymayan;
Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve BÜYÜK HARFLERLE yazılmış yorumlar
Adınız kısmına uygun olmayan ve saçma rumuzlar onaylanmamaktadır.
Anlayışınız için teşekkür ederiz.