Hiç görmediği yerlerin resmini çiziyor

Hiç görmediği yerlerin resmini çiziyor

Eskişehir'de yaşayan ve yüzde 100 görme engelli olan İlker Ertuğrul, hiç görmediği yerlerin resimlerini öğretmeninin anlatmasıyla hayalinde canlandırarak resimleştiriyor.

İlker Ertuğrul, 10 yaşında yapılan yanlış bir ameliyat sonrası durumunun düzelmesi yerine sol gözünü de tamamen kaybetti. Buna rağmen hayattan kopmayarak kendini eve hapsetmeyen Ertuğrul, Eskişehir Valiliği'nin açtığı Engelliler Koordinasyon Merkezi'nde eserlerini yapmaya devam ediyor. Braille Alfabesini kullanarak yaptığı resimleri şimdilerde boyayarak görsellik katan İlker Ertuğrul, "10 yaşında yanlış bir ameliyat sonucu sol gözümü kaybettim. 20 yaşımda resimle tanıştım. Şevki hocam, Braille Alfabesi'nden resim yapabileceğimi söyledi. Ona çok teşekkür ediyorum, bana öncülük ettiği için. 15 seneden beri bu kabartma resimle uğraşıyorum. Yaptığım resimler beyaz kağıda kabartma şeklinde olduğu için kimse anlamıyordu. Şimdi boyayarak görselleştirdiğimi düşünüyorum. Engelliler Koordinasyon Merkezi'ne ve emeği geçen öğretmenlerime de teşekkür etmek istiyorum" dedi.

 
Odunpazarı evlerini dokunarak çizdim

Resimleri nasıl yaptığını anlatan görme engelli İlker Ertuğrul, öğretmeninden büyük yardım aldığını söyledi. Yaptığı eserleri çevresindekilere hediye eden Ertuğrul, "Odunpazarı evlerini hiç görmedim. Hatırlamıyorum, ama dokunarak Odunpazarı evlerini yaptım. Hiç görmediğim Erzurum Çifte Minaresini çizdim. Emine hocam anlattı, ben de çizdim. Hocam, boyamasında da yardımcı oldu. Kız Kulesi'ni hayal meyal hatırlıyorum. Emine hocam anlatırken Kız Kulesi'ni çizmiştim. Martıları da yanına iliştirdim. Kız Kulesi'ni çizerken sanki ona ulaşmaya çalışıyormuşum hissi oluştu bende. Canlı olarak nasıl bir yer olduğunu görmedim. Görmek de isterdim aslında. Şu an Türkiye'yi çizmek isterim. Dağlarını ve ovalarını çizmeyi istiyorum. İstanbul'un güzel yerlerini mutlaka çizmek isterim" şeklinde konuştu.
 
Görme engelliler hayata atılmalı

Her görme engellinin bir yeteneğinin olduğuna dikkat çeken İlker Ertuğrul, eve kapanmanın çözüm olmadığını dile getirdi. Her kurumun bir engelliyi kabul etmesinin güzel bir örnek olacağını vurgulayan Ertuğrul, "Öğretmenlerim bir kartona istediğim şekli çiziyorlar, onu kesiyorlar. Mesela bir eserimde kalplerin arasında bir kelebek var. O kelebeği ben hiç görmedim. Hocam bir kartona çizdi ardından kesti. Ben de dokunarak çizdim. Daha güzelini yapmak istedim ama bu kadar oldu. Bazı şeylerde kabiliyetim sınırlı. Yaptığım eserleri görmek isteyenler Engelliler Koordinasyon Merkezi'ne gelerek görebilirler. Görme engellinin nasıl resim yaptığını bir kere daha göstermek isterim. Eserlerimi ilk yaptığım zaman boyamamı istediler. Tepkiler güzeldi. Onları dinleyerek kendimi geliştiriyorum. Mutlaka her görme engellinin bir yeteneği vardır. O yeteneklerini ortaya çıkarsınlar. Evlere kapanmasınlar. Ben kapanmadım, bu eserler çıktı ortaya. Her kurum bir engelliyi kabul etse, çok güzel şeyler çıkar" ifadelerini kullandı.


IHA

 

HABERE YORUM KAT
YORUM KURALLARI: Risale Haber yayın politikasına uymayan;
Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve BÜYÜK HARFLERLE yazılmış yorumlar
Adınız kısmına uygun olmayan ve saçma rumuzlar onaylanmamaktadır.
Anlayışınız için teşekkür ederiz.