Herkes Kur’an’ı, Kur’an’a hizmeti kadar anlar

Herkes Kur’an’ı, Kur’an’a hizmeti kadar anlar

Diyanet İşleri Başkanlığı, hafızlık eğitimi ile ilgili bir istişare toplantısı düzenledi

Eğitim Hizmetleri Genel Müdürlüğü tarafından düzenlenen ‘Hafızlık Eğitimi İstişare Toplantısı’ Ankara Rıfat Börekçi Eğitim Merkezi’nde başladı. Toplantının açılışına Diyanet İşleri Başkanı Prof. Dr. Mehmet Görmez katıldı.

Hafızlık eğitiminin Diyanet İşleri Başkanlığı hizmetleri arasında önemli bir yerinin bulunduğunu söyleyen Diyanet İşleri Başkanı Görmez,  hafızlık eğitiminin sürekli canlı tutulması ve bu eğitim verilirken lafızla birlikte mananın da aktarılması gerektiğini vurguladı.

“Kur’an hizmeti ve hafızlık sistemini sürekli canlı tutmak, bu müesseseyi sürekli ayakta tutmak için hep birlikte çalışmak durumundayız” diyen Başkan Görmez, “Kur’an-ı Kerim müminlerin yücelme yoludur. Kuran’a hizmet müminleri yüceltir. O nedenle müminler topluluğunun Kuran’a sahip çıkması gerekmektedir. Sadece hıfzına ve kıraatine değil, onu bir müracaat kaynağı yapmak Müslüman toplumlara düşen en önemli vazifelerden birisidir” şeklinde konuştu.
Kuran’ın lafzı ve manasıyla bir bütün olduğuna dikkat çekerek hafızlık eğitiminde lafız ve mananın birlikte verilmesi gerektiğini vurgulayan Başkan Görmez, şunları söyledi;

“Hafızlık eğitimi, lafız ve mana bütünlüğünde verilmelidir...”

Hafızlık yapan kişinin nazm-ı celili ezberlemesiyle birlikte aynı zamanda Kuran’ın manasıyla bütünleşmesi, onun anlamlar dünyasına kavuşması son derece önemlidir.  Mutlaka bizim hafız kardeşlerimize Kuran’ın anlamlar dünyasını, mana dünyasını açmamız gerekiyor. Lafız ve mana bütünlüğü sistemi içinde Kuran’ı ezberletmenin önemli olduğunu düşünüyorum.

“Herkes Kur’an’ı, Kur’an’a hizmeti kadar anlar…”

Herkes Kuran’ı,  Kuran’a hizmeti kadar anlar. Siz ona ne kadar hizmet ederseniz, lafızlarını kuşatan, mana ve hakikatini gizleyen perdelerini o kadar açar. İnsanlık kıyamet sabahına kadar, Kuran’a hizmet ettikçe, Kuran perdelerini açacaktır. Bu Kuran’ın bir sır kitabı olduğu anlamına gelmez. 

40 yılda 114 bin hafız yetişti…

Eğitim Hizmetleri Genel Müdürü Prof. Dr. Ali Erbaş ise, toplantıda yaptığı konuşmada, Diyanet İşleri Başkanlığının hafızlık geleneğini korumak, geliştirmek ve hafızlığı kalıcı hale getirebilmek için önemli çalışmalar yaptığını ifade etti. Diyanet İşleri Başkanlığı tarafından 1975 yılından beri hafızlık belgesi verildiğini söyleyen Erbaş,  2015 yılına kadar bu belgeyi almaya hak kazanan 114 bin 30 hafız olduğunu bildirdi.

‘Kur’an Kurslarında Örgün Eğitime Ara Verme Yoluyla Hafızlık Eğitimi’, Milli Eğitim Sisteminde Hafızlık İmkanı ve Hafızlık Eğitiminde Lafız-Mana Bütünlüğü’, İmam Hatip Liselerinde Eğitim Gören Hafızların Hafızlık Yaptıkları Kurslar İle İlgili Görüşleri’, Örgün Eğitimle Birlikte Kur’an Kurslarında Hafızlık Eğitimi Sorunlar ve Çözüm Önerileri’ gibi konuların iki gün boyunca konuşulacağı toplantıya, Diyanet İşleri Başkan Yardımcısı Prof. Dr. Hasan Kâmil Yılmaz, Eğitim Hizmetleri Genel Müdürü Prof. Dr. Ali Erbaş ve Milli Eğitim Bakanlığı Din Öğretimi Genel Müdürü Nazif Yılmaz’ın yanı sıra eğitimciler, Diyanet İşleri Başkanlığı yöneticileri ve sivil toplum kuruluşlarının temsilcileri katıldı.

 

HABERE YORUM KAT
YORUM KURALLARI: Risale Haber yayın politikasına uymayan;
Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve BÜYÜK HARFLERLE yazılmış yorumlar
Adınız kısmına uygun olmayan ve saçma rumuzlar onaylanmamaktadır.
Anlayışınız için teşekkür ederiz.