Her yönüyle kurban

Her yönüyle kurban

Kurban ibadetini yerine getirirken birtakım hususlara dikkat etmeliyiz.

Hayvanın cinsi, yaşı, niteliği, kesim vakti ve şekli, kurbanın sıhhatinin (geçerliliğinin) şartları arasında. Bu sebeple kesim esnasında bu kriterleri göz önünde bulundurmalıyız.

Ayrıca güvenmediğimiz, İslamî hassasiyetleri olmayan yer ve kurumlara kurbanımızı kestirmemeliyiz.

Kurbanlık hayvanım kayboldu ya da öldü ise ne yapmalıyım?

Kurban kesmesi vacip olan (zengin) bir kimsenin kurbanlık hayvanı, henüz kurban edilmeden önce ölür ya da kaybolursa, o kimsenin yeniden kurban alıp kesmesi gerekir. Satın alınan ikinci hayvan henüz kurban edilmeden kaybolan ilk hayvan bulunursa, bu durumda kişinin ikisinden herhangi birini, tercihen daha iyi olanını kesmesi gerekir.

Kurbanlığımdan faydalanabilir miyim?

Kurban edilen hayvanın eti, derisi, yünü vb. kısımlarının gelir temin etme amacıyla satılması caiz değil. Satılmış ise elde edilen gelir fakirlere verilmeli. Ayrıca kurban etmek üzere satın aldığı bir hayvanın sütü veya yününden yararlanan ya da onu taşımacılık gibi farklı işlerde çalıştıran kişinin de bunların bedelini yoksullara vermesi lazım.

Etin paylaşılması

1) Yoksullara 2) Akraba, komşu ve tanıdıklara 3) Ev halkına

Hangi hayvanı kaç yaşında kurban etmeliyim?

Kurbanlık hayvan, dinimizin emrettiği yaşa gelince kesilmeli. Kesimin bayramın ilk günü gerçekleştirilmesi, hayırda ve Allah’ın ziyafetine karşı acele etme açısından daha faziletli.

Kesim sırasında nelere dikkat etmeliyim?

ORTAK: Müslüman olmalı ve ibadet niyetiyle bu ortaklığa katılmalı. Ortaklardan herhangi birinin sırf et amacıyla kurbana iştirak etmesi, diğerlerinin kurbanını geçersiz kılar.

DUA: Kesimden önce “Allahümme hâzâ minke ve leke, inne salâtî ve nüsükî ve mahyâye ve memâtî lillâhi rabbil âlemîn. Allahümme tekabbel minna. Amin.” denir. Kesim başladığında çevrede bulunanlarla birlikte “Allahu ekber, Allahu ekber, Lâ ilâhe illâllâhu vallâhu ekber, Allahu ekber ve lillâhi’l-hamd” denilerek ‘teşrik tekbiri’ getirilir.

KESİM: Kasap, “Bismillahi Allahü ekber” dedikten sonra beklemeden kurbanın boyun kısmındaki 3 damarı birden keser.

YÖN: Kesen kişinin de kıbleye yönelmesi sünnettir.

VEKALET: Kurbanın sahibi kesmeyi bilmiyorsa kesebilecek başka birini vekil tayin ederek hayvanı kestirebilir. Bunun için “Allah rızâsı için bayram kurbanımı kesmeye seni vekil ettim.” demesi ve kalben de buna niyet etmesi lazım.

Hangi özellikteki hayvanı kurban etmemeliyim?

Kuyruğu bulunmayan, kuyruğunun yarıdan fazlası veya tamamı kesilmiş

Doğuştan kulağının yarıdan fazlası veya tamamı kesilmiş

İki veya bir gözü kör

Burnu kesik

Dişlerinin çoğu veya tamamı dökülmüş

Yürüyemeyecek kadar topal, kötürüm derecesinde hasta, kesim yerine gidemeyecek ölçüde zayıf ve ayağı kesilmiş

Memelerinin başları kopmuş

Eti nasıl saklamalıyım?

Kesim gerçekleştikten sonra et, parçalara ayrılmalı. Daha sonra güneş görmeyen bir yerde (14 C’nin altında) hava alması sağlanarak (5-6 saati geçmemeli) bekletilmeli, ardından buzdolabına kaldırılmalı. Etler, henüz kesim sıcaklığında iken buzdolabına poşet içinde veya hava alamayacak bir şekilde büyük parçalar halinde üst üste konulmamalı. Bu durumda etin iç kısımları soğumadığı için çok kısa sürede (2. gün) kokar ve bozulur.

Zaman