Her yıl 250 milyon fidan toprakla buluşuyor

Her yıl 250 milyon fidan toprakla buluşuyor

Orman Genel Müdürü İsmail Üzmez, "Senede 250 milyon fidanı toprakla buluşturarak orman alanlarını artırıyoruz. Türkiye orman alanlarını artıran ender ülkelerden biri" dedi.

Üzmez, AA muhabirine yaptığı açıklamada, orman yangınlarının sadece Türkiye'de değil tüm dünyada önemli bir sorun olduğunu,  birçok ülkede çok büyük orman yangınlarının meydana geldiğini belirterek, "Türkiye'de orman yangınlarını orman teşkilatı takip ediyor ve söndürüyor. Yapılanması çok iyi, 15 bin kişilik bir ordu var. Ormanları 7 gün 24 saat gözetleyerek, yangınlarda ciddi bir performans gösteriyoruz" değerlendirmesinde bulundu.

Orman gözetleme kulesindeki görevlilerden oluşabilecek yangınlara ilişkin saat başı bilgi aldıklarını anlatan Üzmez, şunları söyledi:

"Orman yangını çıktığında ekibimizi 15-20 dakika gibi kısa bir sürede olay yerine sevk ediyoruz. Yangın riskinin en fazla olduğu yerlere binalar yaptık. Memur ve işçilerimiz buralarda 24 saat nöbetteler. Altyapımız, insan gücümüz, teknolojimiz ve 7 gün 24 saat çalışan fedakar ekibimizle yangınları söndürmeye devam ediyoruz."

- "Oranı dörtte bire kadar düşürdük"

Üzmez, ormanların korunmasına ilişkin seminerler düzenlediklerine değinerek, şunları kaydetti:
"Türkiye'de 1937'den bugüne her 10 yılda bir yaptığımız istatistiklere göre, ortalama 2 bin 500 yangında 10 bin hektar alan kaybı oluyor. Bu miktar zaman zaman yukarıya çıkıyor veya aşağıya inebiliyor. Geçen yıl 3 bin 300 hektarda kaldı, bu yılda 2 bin 630 hektar. Geçmiş yılların ortalamalarının dörtte birine geliyor. Oranı dörtte bire kadar düşürdük. Bunda hem ciddi çalışmanın hem de yağışların etkisi var. Her türlü tedbiri alıyoruz."

- 2/23 hedefi

Genel Müdürlük olarak 2023 hedefi doğrultusunda çalışmalarını sürdürdüklerini vurgulayan Üzmez, "Yapacağımız ağaçlandırma çalışmalarıyla şu anda yüzde 27 civarında olan orman varlığımızı, ülke yüz ölçümünün yüzde 30'una çıkarmayı hedefliyoruz. Orman alanlarını bu şekilde genişletiyoruz. Orman varlığımızı artırarak, önemli bir çalışmayı gerçekleştirmiş olacağız" ifadelerini kullandı.

- Bozuk vasıftaki alanlar ağaçlandırılıyor

Ağaçlandırmanın çok kutsal bir görev olduğunu ifade eden Üzmez, bozuk vasıfta olan ve üzerinde çok fazla örtü bulunmayan alanlarda çalışma yaparak, yılda ortalama 250 bin hektarın ağaçlandırıldığını bildirdi.
Yaz aylarında büyük iş makineleriyle toprağı işleyerek, kış geldiğinde ağaçlandırdıklarını anlatan Üzmez, "Senede 250 milyon fidanı toprakla buluşturarak orman alanlarını artırıyoruz. Türkiye orman alanlarını artıran ender ülkelerden biri. Bu kadar ağaçlandırma, ormanların korunması ve artması nadirdir. Dünyada ülkelerin orman alanları daralırken, Türkiye'nin orman alanları artıyor. Kimsenin gitmediği yerlerde orman mühendislerimizin ayak izleri var. Oralarda gece gündüz çalışıyorlar. Ağaçlandırmanın semeresini hemen göremezsiniz. İki yaşında 10 santimetre boyunda bir fidan dikersiniz, 8 ila 15 yıl sonra semeresini görür, gurur duyarsınız" diye konuştu.

AA

HABERE YORUM KAT
YORUM KURALLARI: Risale Haber yayın politikasına uymayan;
Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve BÜYÜK HARFLERLE yazılmış yorumlar
Adınız kısmına uygun olmayan ve saçma rumuzlar onaylanmamaktadır.
Anlayışınız için teşekkür ederiz.