Her yıl 1 milyon kişi bu hastalıktan ölüyor

Her yıl 1 milyon kişi bu hastalıktan ölüyor

Dünyada her yıl yaklaşık 1 milyon kişinin ölümüne neden olduğu tahmin edilen hepatitten (sarılık) korunma yolları konusunda uzmanlar basit ama hayat kurtaran uyarılarda bulunuyor.

Erişkin Aşı Derneği Başkanlığını da yürüten İzmir Bozyaka Eğitim ve Araştırma Hastanesi Enfeksiyon Hastalıkları ve Klinik Mikrobiyoloji Kliniği Eğitim Sorumlusu Doç. Dr. Selma Tosun, AA muhabirine yaptığı açıklamada, dünyada her yıl yaklaşık 1 milyon kişinin hepatit nedeniyle hayatını kaybettiğini, Türkiye'deki nüfusun yüzde 2 ila 5'inin bu hastalığın taşıyıcısı olduğunu belirtti.

Viral hepatit olarak adlandırılan bulaşıcı sarılık hastalıklarının hem Türkiye'de hem de dünyada ciddi halk sağlığı sorunları arasında yer aldığını kaydeden Tosun, özellikle hepatit B ve hepatit C mikroplarının yıllar geçtikçe kronik karaciğer hastalığı, siroz ve karaciğer kanserine yol açabildiğini anlattı.

Dünya genelinde insanların bu hastalığa dikkatini çekebilmek için 28 Temmuz'un "Dünya Hepatit Farkındalık Günü" olarak kabul edildiğini kaydeden Selma Tosun, "B tipi sarılık hastalığının mikrobuyla karşılaşan kişilerin bazısı kendiliğinden iyileşir ve bağışıklık kazanır ama bazı kişilerde de hastalık mikrobu vücuttan atılamaz ve taşıyıcılık denen durum oluşur. Bu kişilere 'hepatit B taşıyıcısı' denir. Hepatit B taşıyıcısı olan kişilerin de bir kısmında zaman içinde uzamış karaciğer hastalığı, siroz ve karaciğer kanseri gelişme riski daha fazladır" dedi.

Bulaşma yolları

Doç. Dr. Selma Tosun, Hepatit B ve Hepatit C tipi hastalıkların kan ve diğer vücut sıvılarıyla, deri bütünlüğünün bozulduğu durumlarda mikrobun bulaşmasıyla, cinsel ilişkiyle ya da taşıyıcı gebeden bebeğine bulaşabildiğini kaydetti.

B ve C tipi sarılık mikroplarından korunmak için dikkat edilmesi gereken başlıca kuralları da açıklayan Tosun, şu uyarılarda bulundu:

"Tıraş bıçağı, ustura, jilet, diş fırçası, küpe, tırnak makası, manikür-pedikür malzemesi gibi kişisel malzemelerinizi diğer insanlarla paylaşmaktan kaçının. Dövme yaptırırken temiz iğneler kullanıldığından emin olun. Berbere gittiğinizde temiz tıraş bıçağı ve ustura kullanıldığından emin olun."
Yasa dışı ilaç kullanımının da sarılık hastalığına davetiye çıkardığını dile getiren Selma Tosun, sağlık personelinin de iğne kullanımı konusunda dikkatli olmasını istedi.
Gebelerin de özellikle ailede sarılık hikayesi varsa mutlaka test yaptırması gerektiğine dikkati çeken Doç. Tosun, bir kişide B ya da C tipi hepatit hastalığı olup olmadığını anlamanın tek yolunun "kan testi" olduğunu ifade etti.

Hastalıktan korunma yolları

B tipi sarılık hastalığını önlemenin en iyi ve en kolay yolunun hepatit B aşısı yaptırmak olduğunu dile getiren Selma Tosun, "B tipi sarılık mikrobu ile karşılaşmadan önce toplam 3 doz aşı yaptırırsanız hayat boyu B tipi sarılık olmama şansına kavuşursunuz. Hepatit B hastalığından 3 aşı ile korunmak mümkündür. Ancak mikrobu önceden alıp taşıyıcı kaldıysanız aşı sizi hastalanmaktan korumayacaktır" dedi.
Türkiye'de 1998 yılından beri her yeni doğan bebeğin ücretsiz olarak sağlık ocaklarında, aile hekimlerinde ve doğum yapılan hastanelerde B tipi sarılık için aşılandığını kaydeden Tosun, ayrıca risk grubu kapsamında taşıyıcı kişilerin yakın aile bireylerinin aşılarının da Sağlık Bakanlığı tarafından ücretsiz olarak yapıldığını sözlerine ekledi.

AA

HABERE YORUM KAT
YORUM KURALLARI: Risale Haber yayın politikasına uymayan;
Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve BÜYÜK HARFLERLE yazılmış yorumlar
Adınız kısmına uygun olmayan ve saçma rumuzlar onaylanmamaktadır.
Anlayışınız için teşekkür ederiz.