Her yerde 'kıyma çekilir'e dikkat

Her yerde 'kıyma çekilir'e dikkat

Uzmanlar, kurban etlerinin mahalle aralarında, sağlıksız ortamlarda kıymaya dönüştürülmemesi gerektiği uyarısında bulundu.

Adapazarı Kasaplar Odası Başkanı Nihat Kopal, sağlıksız koşullardaki kıymalık et çekimlerinin önlenemediğini, bunun sağlık açısından ciddi sorun olduğunu söyledi.
 
Kurban Bayramı dolayısıyla bakkallarda, manavlarda veya mahalle aralarında et çekildiğini belirten Kopal, "Kasap dükkanındaki kıyma makinelerimiz klimalıdır. Kliması olmayan makineler bir akşam yıkanmadığı zaman kurt yapar ve orada bakteri ürer" dedi.
 
Hijyensiz ortamlarda kıyma çektirilmesinin yanlış ve sağlığa zararlı olduğunu vurgulayan Kopal, bazı kıyma makinelerinin bir yıldır kullanılmadığını ifade etti.
 
Herkesin mesleğini yapması gerektiğine dikkati çeken Kopal, "Demirci, tornacı, bakkal, herkes işini yapsın. Her yere 'bayramda kıyma çekilir' yazmışlar. Sen neyle çekeceksin, senin öyle kıyma çekmeye yetkin yok, orada et satmaya yetkin yok. Bunlar halkın sağlığıyla oynuyor, halkın sağlığına zararlı şeyler yapıyor. Onun için bunlara itibar edilmemeli. Etlerin kasaplarda çektirilmesi sağlık açısından daha faydalı olacaktır. Oradaki arkadaşlar daha hijyenik ortamda et çekiyor" diye konuştu.
Sağlıksız et çekimiyle ilgili yetkililerden gerekli önlemlerin alınması talebinde bulunduklarını aktaran Kopal, şunları kaydetti:
 
"Bazıları traktörün üzerine kıyma makinesini koymuş, köy köy geziyor, toz toprak içinde kıyma çekiyor. Bunu yıllardır söylüyoruz, yetkililere sesleniyoruz, bu konuyla ilgili gerekli tedbirlerin alınmasını istiyoruz. Bir gün bile temizlenmeyen kıyma makineleri hastalıklara yol açabilir. Bu kıymaları sağlıksız yerlerde çektirip evimizde çocuğumuza yediriyoruz. İnsan sağlığı bu kadar ucuz olamamalı. Kıyma çekilen yerlerde veteriner kontrolü olsun istiyoruz.
 
Bu konuyu gündeme getirerek üzerimdeki vebali attığımı düşünüyorum. Kıyma çektirecek vatandaşlarımıza kasaplara gitmesini tavsiye ediyorum. Bakkalda, manavda, demircide, tornacıda kıyma çekilir mi? Bunlar makinelerini yılda bir kez kullanıyor, bunlarda her türlü mikrop vardır. Vatandaşlarımız etlerini klimalı, soğutuculu makinelerde çektirsinler. Kışın bile bir akşam yıkanmayan makinelerde mikrop ürüyor ve makine kurtlanıyor. Kıymaların kasaplarda çekilmesi halkımızın kendi menfaatine olacaktır."
 
Kurban kesimleri veteriner kontrolünde olmalı
 
Kopal, Adapazarı Kasaplar Odasının mezbahasında veteriner kontrolünde kesim yaptıklarını aktardı.
 
Kesim sırasında hayvanların bazılarında çeşitli hastalıklar bulunduğuna işaret eden Kopal, "Kesimlerin veteriner kontrolünde yapılmasını istiyoruz çünkü kurbanlık hayvanlarda tüberküloz çıkması, ciğerlerinin bozuk olması muhtemel... Yılda 1 kez kurban kesen vatandaşımız, hayvanların hastalıklı olduğunu bilemez. Devletin veterineri yetişmiyorsa özel veterinerler yardımıyla bu kontrolün mutlaka yapılması gerektiğine inanıyoruz" ifadesini kullandı.
 
AA

HABERE YORUM KAT
YORUM KURALLARI: Risale Haber yayın politikasına uymayan;
Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve BÜYÜK HARFLERLE yazılmış yorumlar
Adınız kısmına uygun olmayan ve saçma rumuzlar onaylanmamaktadır.
Anlayışınız için teşekkür ederiz.