Her Unutkanlık Alzheimer Demek Değildir

Her Unutkanlık Alzheimer Demek Değildir

İzmir Büyükşehir Belediyesi, Dünya Alzheimer Günü dolayısıyla Dokuz Eylül Üniversitesi (DEÜ) Tıp Fakültesi Geriatri Bilim Dalı işbirliğiyle "Alzheimer, Yaşlılığın Kaderi mi?" isimli bir panel düzenledi.

Panelde akademisyenler, çağın hastalığına yakalanmamak için ipuçları verirken hasta bakımına ilişkin de önemli bilgiler aktardı.
 
Ahmed Adnan Saygun Sanat Merkezi’ndeki, moderatörlüğünü DEÜ Geriatri Bilim Dalı Başkanı Prof. Dr. Refik Mas'ın yaptığı panelde, Öğretim Üyesi Prof. Dr. Ahmet Turan Işık ve Hemşirelik Fakültesi İç Hastalıkları Hemşireliği Ana Bilim Dalı Öğretim Üyesi Doç. Dr. Özlem Küçükgüçlü konuşmacı olarak yer aldı. Prof. Dr. Mas, dünyada yaklaşık 35 milyon demans hastası bulunduğunu, bunun yaklaşık yüzde 38’inin gelişmekte olan ülkelerde görüldüğünü kaydetti. Prof. Dr. Işık ise alzheimerin yaşlıların korkulu rüyası haline geldiğini söyleyerek, erken teşhisin önemine değindi. Dünyada ortalama yaşam beklentisinin 80’lere çıktığını belirten Işık, “Tabii ki yaşlanmayla birlikte gelen en önemli sıkıntıların başında unutkanlık geliyor. 65 yaşından sonra insanların yüzde 85’inde unutma belirtileri başlıyor fakat her unutkanlık, alzheimer demek değildir. Hastalığa alzheimer demek için günlük ihtiyaçlarınızın idamesinde bir sorun olması gerekir. Demans, genel bir şemsiyedir. 100 demanslı hastanın yedi tanesi, alzheimer kaynaklı demans olmaktadır. Bu nedenle her demans da alzheimer demek değildir.” dedi.
 
Alzheimerle ilgili 10 önemli bulguyu iş becerilerini etkileyen hafıza kaybı, rutin görevleri yapmada zorlanma, konuşma problemleri, zayıf ve azalmış yargılama, soyut düşünmeyle ilgili problemler, objeleri yanlış yerleştirme, duygu durum ve davranış değişiklikleri, kişilik değişiklikleri ve inisiyatif kaybı olarak sıralayan Işık, genellikle 4 ile 17 yıl arasında sürebilen hastalığın genetik faktörlere de bağlı olduğunu kaydetti. Prof. Işık, sözlerini şöyle sürdürdü: “Kardiyovasküler hastalıkların alzheimerle yakın ilişkisi olduğu biliniyor. Stres, sigara, alkol ve obezite, üzerinde durulması gereken konuların başında geliyor. Yüksek tansiyonun düzene alınması, mental ve fiziksel aktivite, kemik erimesinin önlenmesi, balık yağı ve kahvenin de alzheimeri önleyici faktörler arasında olduğu belirtiliyor. Akdeniz diyetiyle yapılan beslenmenin de hastalığa olumlu etkileri olunduğu biliniyor.”
 
Doç. Dr. Küçükgüçlü ise alzheimer hastalığı sürecinde verilecek bakım hizmetlerine ilişkin bilgiler verdi. Küçükgüçlü, “Bakım verilecek hastaya, yaşadığı ortam giderek yabancılaştığı için alışkın olduğu çevreyi hatırlamasını sağlamak amacıyla ortam aynı şekilde düzenlenmelidir. Aşırı gürültü, aşırı ya da yetersiz ışık ile kalabalık ortamlar, hastayı olumsuz etkiler. Bu süreçte en önemli faktörlerin başında, iletişim kurmak ve sürdürmek geliyor. Hastaya ne söylediğiniz değil, aslında nasıl söylediğiniz önemlidir. Bu yüzden beden dili çok önemlidir.” dedi.
 
Paneli takiben, “Unutmamak İçin Üretiyorum” isimli sergi açıldı. 
 
Cihan 

HABERE YORUM KAT
YORUM KURALLARI: Risale Haber yayın politikasına uymayan;
Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve BÜYÜK HARFLERLE yazılmış yorumlar
Adınız kısmına uygun olmayan ve saçma rumuzlar onaylanmamaktadır.
Anlayışınız için teşekkür ederiz.