Her türlü imkana rağmen insanlar krize ve açlığa doğru gidiyor

Her türlü imkana rağmen insanlar krize ve açlığa doğru gidiyor

Türk İşbirliği ve Koordinasyon Ajansı Başkanı Çam, dünyadaki her tür imkana rağmen insanların krize ve açlığa doğru sürüklendiğini söyledi.

Türk İşbirliği ve Koordinasyon Ajansı (TİKA) Başkanı Serdar Çam, dünyadaki her tür imkana rağmen insanların krize ve açlığa doğru sürüklendiğini söyledi.

Çam, Anadolu Ajansı (AA) Haber Akademisi'nce kurumda görevli diplomasi muhabirlerinin habercilik refleksi ve diplomasi algısının geliştirilmesi amacıyla düzenlenen "Diplomasi Muhabirliği Hizmet İçi Eğitimi" çerçevesinde "Diplomaside yumuşak güç ve etkileri konuları" dersini TİKA Konferans Salonu'nda verdi.

Çam, muhabirlere, TİKA'nın kuruluş amacı ve faaliyetleri hakkında bilgi vererek, diplomasi muhabirlerinin mesleklerini icra ederken dikkat etmesi gereken hususlar konusunda tavsiyelerde bulundu.

Diplomasi muhabirlerinin gazetecilik faaliyetlerinin yanı sıra yoğunlaştıkları alanlarla ilgili tarihe eğilmesi gerektiğini dile getiren Çam, meslek yaşamındaki deneyimlerini muhabirlerle paylaştı.

Çam, TİKA'nın dünyanın değişik bölgelerinde okul, hastane, restorasyon gibi birçok alanlarda çalışmalar yaptığını ifade etti.

Uluslararası gelişmeler ve dünyadaki insani yardım sistemi hakkında muhabirlerle bilgi paylaşan Çam, sözlerini şöyle sürdürdü:

"Her türlü imkana rağmen insanlar, krize ve açlığa doğru gidiyor. Türkiye, Dünya İnsani Yardım Zirvesi yaptı. Niye İnsani Yardım Zirvesi yapma ihtiyacı hissediyor dünya? Niye gelip de Türkiye'de yapmaya karar veriyor? Niye bunu 10 sene önce yapmadı? Büyük devletler gibi gözüken devletlerin bile sistemleri kitlenmeye başladı. Devletler acze düşüyor ve 50 yıl sonra bu devlet yapıları nereye doğru gidecek?"

"Türkiye olarak yaşananları çok iyi okuduğumuzu düşünüyorum"

Afrika'da, Ortadoğu'da ve dünyanın başka bölgelerinde yaşanan siyasi kriz ve sıkıntıların katliamların ve acıların artmasına neden olduğunu dile getiren Çam, "Türkiye olarak bu yaşananları çok iyi okuduğumuzu düşünüyorum. Siyasi iradenin çok güçlü olması en büyük avantajımız. TİKA niye bu kadar başarılı oldu? Türkiye'nin dış yardımları niye bu kadar etkin oldu? Güç var da onun için. Tepemizde sağlam bir siyasi irade var. Temel nokta siyasi irade. İkincisi de ekonomik güç." diye konuştu.

Türkiye'nin insani yardımlarından bahseden Çam, "Türkiye aslında her alanda tüm dünyaya örnek olacak bir duruma geldi. Model ve istikrar olması açısından ama bunu sürdürülebilir kılmanın da yollarının geliştirilmesi lazım." ifadelerini kullandı.

Konuşmanın ardından muhabirler, Çam'a TİKA ve uluslararası siyaset konularında sorular yöneltti.

Derste, AA Haber Akademisi Koordinatör Yardımcısı Hayri Çetinkuş da hazır bulundu.

 

AA

HABERE YORUM KAT
YORUM KURALLARI: Risale Haber yayın politikasına uymayan;
Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve BÜYÜK HARFLERLE yazılmış yorumlar
Adınız kısmına uygun olmayan ve saçma rumuzlar onaylanmamaktadır.
Anlayışınız için teşekkür ederiz.