Her birimiz bir gelin adayıyız aslında

Üniversite yıllarında iken Adli Tıp morgundan çıkan cenaze arabalarını görünce bir tuhaf olur ve her insanın bir gün bineceği saltanat arabası diye içimden geçirirdim. Sınıf arkadaşım Kıymet’den öğrendiğim ve beni çok etkileyen Gururlanma insanoğlu ölmemeye çaren mi var? Tabut denen cansız atat binmemeye çaren mi var adlı ilahi de aklıma gelirdi.
Tabi öğrenci koşturmacasın da bu halim çok da uzun sürmezdi. Fakat; İnsan ancak bir yakını ölünce ya da ölümle burun buruna geldiği anlarda. Ölümü ve ölüm acısını  daha iyi hissediyor Ölüm acısı dedim de annemin, babamın ve bir evladımın ölüm acısını tattım.

Hangisinin acısı daha ağır basıyor bilemiyorum. Sadece Allah’ım anne ve babama Cehennem kokusu koklatma diye onlara dua edebiliyorum. Kızım içinse  içim yandığında Bana Resulullahın selamını getiren ve ahirette inşallah Hz. İbrahim ve eşi Sare’ye teşekkür etme fırsatımın olabilme ihtimaline karşı sadece şükredebiliyorum. Evet, genelde anne baba ölüce evlat onların ölümünden kendine dersler alır.  Ben de ise durum tam tersi. Evladım ölümü ile bana ders vedi. Kim ders verirse versin. Ölüm, en büyük nasihatçi. Ömür sermayemizi rıza-yı nefs-i emmare değil de rıza-yı ilahi yi kazanmamız için en büyük nasihatçi.

Zaten rıza-yı ilahiyi hayatının gayesi  edinenler için ölüm gecesi şeb-i aruz yani düğün gecesidir. Sevgiliye kavuşma gecesidir.  Her öleni de bir geline benzetirim. Eğer yaşlı ve saçları da beyazlanmışsa saçlarındaki beyazları da çiçeğe benzetirim. O yüzden beyaz saçlar herkesin kendi gelin çiçeğidir. Bazıları o güzelim beyaz kıllardan rahatsız oluyorlar Halbuki bir bilge diyor ki:” saçlarının ağarmasından nasihat almayana hiçbir nasihat tesir etmez”.. Hz. Ömer(r.a) bir adamı kendisine ölüm var ya Ömer demesi için görevlendirir.

Bir gün der ki senin görevin bitti. Adam niye dediğinde saçlarımda beyaz kıllar oluştu onlar bana ölümü hatırlatıyor ondan dolayı senin görevin bitti der. Beyazlaşan saçlarımızı boyattığımızda ölümü şeb-i aruz olarak görmediğimiz gibi kendimizi de ölümden uzak görmüş oluyoruz. Hâlbuki her fani ölümü tadacaktır ve ölüm randevusuna  her an hazırlıklı olmak lazım. Rahatsız olmayalım çiçeklerimizden. Çünkü her birimiz gelin adayıyız. Gelin olmak istemeyenler çiçeklerinden rahatsız olur. Ama her gelininde saçlarına beyaz çiçek ne güzel yakışır değil mi? Gelin adayı olduğumuzu unutmama duasıyla anlamlı bir hayat sürmek duasıyla Allah’a emanet olun.

Önceki ve Sonraki Yazılar
YAZIYA YORUM KAT
YORUM KURALLARI: Risale Haber yayın politikasına uymayan;
Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve BÜYÜK HARFLERLE yazılmış yorumlar
Adınız kısmına uygun olmayan ve saçma rumuzlar onaylanmamaktadır.
Anlayışınız için teşekkür ederiz.
2 Yorum