Her 6,5 saniyede bir ölüm

Her 6,5 saniyede bir ölüm

Sigara kullanımı en önemli önlenebilir ölüm nedeni ve çok önemli bir toplum sağlığı konusu.

Sigara kullanan her 2 kişiden biri sigara nedeniyle hayatını kaybetmekte. Her gün 14 bin kişi ve her 6,5 saniyede bir kişi sigaraya bağlı nedenlerle hayatını kaybetmekte.

Göğüs Hastalıkları A.B.D. Başkanı Prof. Dr. M. Sinan Erginel: “Sigarayı bırakmak için en doğru zaman şu andır, hemen size en yakın sigara bırakma polikliniğine başvurarak, randevunuzu alın kendiniz ve aileniz için yeni bir başlangıç yapın. Unutmayın sigara bağımlılığı bir hastalıktır tedavisi mümkündür” tavsiyesinde bulundu.

Prof. Dr. Erginer, tüm dünya ülkelerinde, tütün ürünleri tüketiminin ve tütün dumanına maruz kalmanın yol açtığı zararlı etkilerinin önlenmesi ve küresel tütün salgınını önlemek amacıyla yapılan çalışmalar bağlamında her yıl 9 Şubat günü, Dünya Sigarayı Bırakma Günü olarak kutlandığını belirtti. Sigaranın, her yıl dünyada yaklaşık 6 milyon insanın beklenenden önce ölümüne yol açtığını, bu ölümlerin yaklaşık 600 bininin sigara dumanından pasif etkilenmeye bağlı olduğunu anlatan Prof. Dr. M. Sinan Erginel, “Eğer bu konuda yeterli önlemler alınmazsa 2030 yılında sigaranın 8 milyon insanı öldüreceği ve bu ölümlerin yüzde 80’inin düşük ve orta gelirli ülkelerde olacağı tahmin edilmektedir. Sigara kullanımı, akciğer kanseri başta olmak üzere diğer kanserlerin gelişiminde, kalp hastalıklarının ortaya çıkmasında ve Kronik Obstrüktif Akciğer Hastalığı başta olmak üzere birçok solunum yolu hastalığının etiyolojisinde temel etkendir” diye belirtti.

SİGARA BAĞIMLILIĞI BİR HASTALIKTIR VE TEDAVİ EDİLEBİLİR

’Sigarayı bırakanların ilk 20 dakikadan itibaren faydasını görmeye başladığını, kalp atış hızının normal değerine düştüğünü, 12’nci saatten itibaren kandaki karbondioksit seviyesinin normale döndüğünü anlatan Prof. Dr. M. Sinan Erginel, açıklamasını şöyle sürdürdü;
“İki hafta - 3 ay arasında kişinin akciğer fonksiyonlarında düzelme görülür. 1-9 ay arasında ise öksürme ve nefes darlığı gibi belirtiler azalır. Birinci yılın sonunda koroner kalp hastalığı riskiniz sigara içen birinin yarısı kadardır. 10. yılın sonundaysa akciğer kanseri riskinin sigara içen birinin yarısı kadar olduğu biliniyor. 15 beş yıl sonra koroner kalp hastalığı riski sigara içmeyen biriyle aynı seviyeye iniyor. Eğer sigara kullanıyor iseniz, bunun bir hastalık olduğunu bilmeli ve biran önce size yardımcı olacak bir “Sigara Bırakma Polikliniğine” başvurmalısınız. Sigara ile tek başınıza mücadele etmeniz zor olabilir, çünkü bu bir bağımlılıktır ve irade ile ilişkisi yoktur. Bırakma kararlılığı, uygun tedavi ve motivasyonla siz de sigarayı bırakabilirsiniz. Unutmayın sigara içtiğiniz her an, hayatınızdan ve sevdiklerinizle geçireceğiniz sağlıklı zamanlardan çaldığınız anlardır. Sigarayı bırakmak için en doğru zaman şu andır, hemen size en yakın sigara bırakma polikliniğine başvurarak, randevunuzu alın kendiniz ve aileniz için yeni bir başlangıç yapın. Unutmayın sigara bağımlılığı bir hastalıktır tedavisi mümkündür.”

Haberler 

HABERE YORUM KAT
YORUM KURALLARI: Risale Haber yayın politikasına uymayan;
Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve BÜYÜK HARFLERLE yazılmış yorumlar
Adınız kısmına uygun olmayan ve saçma rumuzlar onaylanmamaktadır.
Anlayışınız için teşekkür ederiz.