Her 100 üründen 10'u sakıncalı çıktı!

Her 100 üründen 10'u sakıncalı çıktı!

Tüketicilerin sıklıkla kullandığı ürün ve ekipmanların önemli bir bölümü belirlenen kriterlere göre uygun çıkmadı.

Denetime tabi tutulan her 100 üründen 10 tanesinin istenilen kriterleri taşımadığı tespit edildi.
 
Bilim, Sanayi ve Teknoloji Bakanlığı verilerine göre denetime tabi tutulan toplam 67 bin üründen 7 bin 298'i uygunsuz. Uygunsuzluk oranında yüzde 33.41 ile asansör ilk sırada yer alırken, bu ürünü yüzde 28.21 ile taşınabilir basınçlı ekipmanlar izliyor. Teste tabi tutulan ürünlere bakıldığında otomotiv sektörü, makineler, gaz yakan cihazlar, elektrikli ekipmanlar ve tekstilde dikkat çeken uygunsuzluklar tespit edildi.
 
26 ürün için toplatma kararı
 
Otomotiv sektöründe 989 üründen 143'ü istenilen kriterleri taşımıyor. Tekstil ve hazır giyimde ise 10 bin 439 üründen 454 tanesi istenilen değerleri tutturamadı. 2013 yılının tamamında Sanayi ve Ticaret Bakanlığı tarafından 482 farklı ürün teste gönderilirken, 26 marka/model hakkında toplatma kararı verildi. 2 bin 791 adet ürüne uygunsuzluğun düzeltilmesi için süre verilirken, tespit edilen uygunsuzluklara ilişkin toplam 2 milyon 233 bin Türk Lirası idari para cezası uygulandı.
 
En fazla ceza asansöre
 
Piyasa gözetim çalışmaları kapsamında denetime tabi tutulan ürün grupları içerisinde en çok idari para cezası uygulanan 1 milyon 130 bin lira ile asansörler oldu. Uygunsuz bulunan elektrikli ekipmanlar için 681 bin TL idari para cezası kesilirken, düzenlenmemiş alanlara kesilen ceza tutarı ise 85 bin 487 Türk Lirası oldu. Denetlenen ürünlerde ortalama uygunsuzluk oranı ise yüzde 10.86 olarak tespit edildi.
 
Star

HABERE YORUM KAT
YORUM KURALLARI: Risale Haber yayın politikasına uymayan;
Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve BÜYÜK HARFLERLE yazılmış yorumlar
Adınız kısmına uygun olmayan ve saçma rumuzlar onaylanmamaktadır.
Anlayışınız için teşekkür ederiz.