Heniyye'den İsrail yargılansın talebi

Heniyye'den İsrail yargılansın talebi

Hamas Siyasi Büro Başkan Yardımcısı Heniyye, İsrail'in, Filistin'de işlediği suçlardan dolayı UCM'de yargılanması için Mahmud Abbas'a Roma Sözleşmesi'ni imzalaması çağrısı yaptı.

Hamas Siyasi Büro Başkan Yardımcısı İsmail Heniyye, İsrail'in, Filistin topraklarında işlediği suçlardan dolayı Uluslararası Ceza Mahkemesi'nde (UCM) yargılanması için Filistin Devlet Başkanı Mahmud Abbas'a "Roma Sözleşmesi"ni imzalaması çağrısında bulundu.
 
 Heniyye, yaptığı yazılı açıklamada, İsrailli yöneticilerin, Filistin topraklarında işledikleri suçlardan dolayı UCM'de yargılanmaları için Abbas'ın UCM'ye giderek "Roma Sözleşmesi"ni imzalamasının zorunluluğu konusunda Filistinli grupların ve halkın hemfikir olduğunu belirtti.
 
Abbas'tan Roma Sözleşmesi'ni imzalamasının talep edildiği belgeyi Hamas'ın imzaladığını kaydeden Heniyye, bu imzanın tüm savaş kurbanlarının hakkı olduğunu kaydederek, imza konusunun sürüncemede bırakılmasının "onların hakkını savunmamak ve Filistin halkının imajıyla mücadelesine kötülük etmek" olarak değerlendirileceğine işaret etti.
 
Gazze'deki çeşitli grupların temsilcileri de 27 Ağustos'ta "İsrail'in Gazze'ye saldırılarının yankılarının ele alındığı" olağanüstü toplantı düzenleyerek, İsrail'in, Filistin topraklarında işlediği suçlardan dolayı UCM'de yargılanması için Filistin Devlet Başkanı Abbas'tan "Roma Sözleşmesi"ni imzalamasını talep etmişti.
 
"Roma Sözleşmesi"
 
Uluslararası Ceza Mahkemesi'nin kurucu temel anlaşması olan "Roma Sözleşmesi" (Statüsü), 17 Temmuz 1998'de bu kentte düzenlenen diplomatik toplantıda kabul edilmişti. 
 
Suçları, mahkemenin nasıl çalışacağı ve devletlerin işbirliği için ne yapmaları gerektiğini tanımlayan sözleşme, 2008'e kadar 139 devlet tarafından imzalandı. Filistin yönetiminin söz konusu sözleşmeyi imzalaması, İsrail'in, Gazze ve Batı Şeria'da işlediği suçlardan yargılanması için başvuru hakkı sağlıyor.
 
Öte yandan Filistin Devlet Başkanı Abbas, nisan ayında İsrail yönetiminin barış müzakereleri çerçevesinde 29 Mart'ta bırakılması öngörülen Filistinli tutukluların 4. grubunu salıvermemesine tepki olarak, aralarında "BM Irk Ayrımcılığının Ortadan Kaldırılması, Soykırım Suçunun Önlenmesi ve Cezalandırılması, Yolsuzlukla Mücadele, Viyana Andlaşmalar Hukuku, Engelli Haklar, Kadına Karşı Her Türlü Ayrımcılığın Önlenmesi ve Çocuk Hakları Sözleşmesi"nin bulunduğu uluslararası 15 anlaşmaya imza attıklarını açıklamıştı.
 
AA

HABERE YORUM KAT
YORUM KURALLARI: Risale Haber yayın politikasına uymayan;
Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve BÜYÜK HARFLERLE yazılmış yorumlar
Adınız kısmına uygun olmayan ve saçma rumuzlar onaylanmamaktadır.
Anlayışınız için teşekkür ederiz.