Hem faile hem mağdura e-kelepçe

Hem faile hem mağdura e-kelepçe

Aile Bakanı İslam, şiddetle mücadelede yeni yöntemleri açıkladı. Hem faile hem de mağdura elektronik bileklik takılacak. Şiddet uygulayan araştırılacak.

Sadece Türkiye'nin değil dünyanın en önemli problemlerinden biri kadına yönelik şiddet. AB'ye üye 28 ülkede her 3 kadından biri 15 yaşından itibaren fiziksel ya da cinsel şiddete maruz kalıyor. Ülkemizde ise, Özgecan cinayeti meseleyi tekrar gündemin ilk sırasına taşıdı. Şiddetle mücadelede atılacak yeni adımlar hakkında bilgi veren Aile ve Sosyal Politikalar Bakanı Ayşenur İslam, ana başlıklarla şunları söyledi...

İDAM VE HADIM TALEBİ:  Mevcut yasalardaki cezaların yeterli olduğu kanaatindeyim ama yine de tartışılmalı. Kastrasyon ise, bir cezalandırma değil tedavi yöntemi. 

İYİ HAL İNDİRİMİ:  Bu, yargılama süreci ile alakalı bir sorun. Hakimler, takdir yetkilerini asla failden yana kullanmamalı. 

ELEKTRONİK BİLEKLİK:  'Panik butonu uygulaması hâlâ devam ediyor. Yerine bir sistemi oturtmadan önce onu bitirmeyeceğiz. Geçmeye düşündüğümüz elektronik takip sistemi, hali hazırda Adalet Bakanlığınca kullanılıyor. Mağdura ve faile iki aparat takılacak. Takibi Emniyet yapacak. Sistemi hüküm giymişlere değil koruma kararı verilmiş kimselere uygulayacağız. Kararı hakim verecek. Mart ayında ilk defa kullanılmaya başlanacak. 

PSİKOLOJİK TAHLİL:  'Doğrudan faille alakalı araştırmalar yapmaya karar verdik. Şiddet uygulayan, uygulamayan kişilerin niteliklerine bakmayı düşünüyoruz. Hangi prototip şiddet uyguluyor, hangi profil uygulamıyor? İkisi arasındaki farkı bulabilirsek, farkındalık çalışmalarında neye yöneleceğiz, bunu da tespit etmemiz mümkün olabilecek. 2014 araştırmamıza göre; fiziksel şiddete maruz kalan kadınların oranı yüzde 36. 2008'de bu rakam yüzde 39'du. Her türlü şiddeti ortadan kaldırmaya yönelik eğitim seferberliği de sürecek. 

Türkiye 

HABERE YORUM KAT
YORUM KURALLARI: Risale Haber yayın politikasına uymayan;
Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve BÜYÜK HARFLERLE yazılmış yorumlar
Adınız kısmına uygun olmayan ve saçma rumuzlar onaylanmamaktadır.
Anlayışınız için teşekkür ederiz.