Helal ürün ideolojik değil ticari

Helal ürün ideolojik değil ticari

Malatya Valisi Vasip Şahin, helal ürün sertifikasının ideolojik algıdan çıkarak ticari bir algıya dönüşmesiyle önem kazandığını belirtti

Fırat Kalkınma Ajansı (FKA) tarafından “Helal sertifikası ve İhracata etkileri-Malezya Örneği” konulu bir seminer düzenlendi. Seminerde konuşan Malatya Valisi ve FKA Yönetim Kurulu Başkanı Vasip Şahin, sertifikasyon uygulamalarına dikkati çekerek, tüm Dünyayı ilgilendiren helal sertifikasının önemiyle ilgili açıklamalarda bulundu. 
 
Helal ürün sertifikasının Dünya’da ideolojik ve dini olarak algılandığını belirten Şahin, “İlk olarak ülkemizde de farklı algılandı. İdeolojik bir yaklaşımmış gibi algılandı. Dolayısıyla ilk olarak bunu Türkiye’de anlatmak kolay olmadı. Aslında konu ideolojik ya da dini olmaktan çok ticari bir konuydu. Siz dünyaya açılmak istiyorsunuz. Ama Dünya’da alıcı bulamıyorsunuz. Çünkü o alıcıların üzerinde durdukları birtakım hassasiyetler var. Bu hassasiyetlere ve aranan vasıflara vurgu yapılmadığı zaman ürününüzü satamıyorsunuz. Ama Türkiye bu aşamaları çoktan geçti ve hızla helal sertifika konusu gündeme gelmeye başladı. Sadece kendi vatandaşı için değil dünyadaki 2 milyar Müslümanın oluşturduğu bir pazar ithal etmenin gerekliliği üzerinde duruldu. Bu insanlara güvenilir ürünler sunmak durumunda. Dolayısıyla biz de bugün burada bu toplantıyı yaparak en azından bir farkındalık oluşturduk. Peki, neler yapılabilir hangi metotla gidilirse daha iyi bir sonuç alınabilir. Bunun tartışmasını yapmak için buradayız. Temennimiz dünya pazarında biz de hak ettiğimiz payı almalıyız. Bugün Türkiye Cari açık noktasında ithalatı ihracatından fazla olması hasebiyle negatif yönde bir durum yaşıyor. İdeal olan bunu pozitife çevirmektir. Bizler helal sertifika, iyi ürün sertifikası gibi sertifikasyon uygulamalarıyla üreticiden tüketiciye kadar en doğru, en sağlıklı ve en temiz ürünü dünya piyasasına çıkarmalıyız. Helal ürün sertifikasını ilk başlatan ülke Malezya. Malezya ile de yaklaşık 2 milyar dolarlık bir ticaret anlaşmamız var. Bunun yaklaşık 300 milyon dolar civarında ihracatımız karşılığında ise 1.7 milyar dolar ithalatımız var. Bu dengenin de düzeltilmesi noktasında bu tür sertifikasyonlar büyük rol oynamaktadır. Malatya bundan sonra bu konuyu çok daha fazla bir yoğunlukta işleyecektir” dedi.
 
Vali Şahin’in semineri açış konuşmasının ardından seminere geçildi. Gıda ve İhtiyaç Maddeleri Denetleme ve Sertifikalama Araştırmaları Derneği (GİMDES) yönetim kurulu üyesi Ali Kaygısız ve derneğin Teknik Bilim Kurul üyesi Murat Sayın, “Helal Sertifikanın Önemi, Sertifikasyon Süreci, İhracata Katkısı Ve İyi Uygulama Örnekleri” başlığı altında katılımcılara bilgi verdi.
 
Ekonomi Bakanlığı İhracat Genel Müdürlüğü Malezya Ülke Uzmanı Pınar Aslan ise Malezya’nın İhracat ve İthalat Pazarı Potansiyel İhraç Ürünleri ve Malezya- Türkiye ilişkileri üzerine konuştu. 
 
MalatyaObjektif.com

HABERE YORUM KAT
YORUM KURALLARI: Risale Haber yayın politikasına uymayan;
Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve BÜYÜK HARFLERLE yazılmış yorumlar
Adınız kısmına uygun olmayan ve saçma rumuzlar onaylanmamaktadır.
Anlayışınız için teşekkür ederiz.