Helal piyasanın yüzde 85'i gayrimüslimlerin elinde

Helal piyasanın yüzde 85'i gayrimüslimlerin elinde

Tüketim maddesi satan küresel ve meşhur firmaların hemen hepsinin "helal sertifikası" bulunuyor

Uluslararası Helal Merkezi Yöneticisi Dr. Assad Sajjad Zaidi, dünya helal ürün piyasasında en fazla ihracat yapan 10 ülkenin "gayrimüslim" olduğunu belirterek, "Bu ülkelerin piyasadaki payı yüzde 85." dedi.

Zaidi, Dünya Helal Zirvesi kapsamında gerçekleştirilen "Helal Ticaret ve Pazar Stratejileri" panelinde, sektördeki gelişmelere ilişkin değerlendirmelerde bulundu.

Tüketim maddesi satan küresel ve meşhur firmaların hemen hepsinin "helal sertifikası" bulunduğuna işaret eden Zaidi, bu kuruluşların Müslüman ülkelerden olmadığını söyledi.

Zaidi, en büyük helal ürün ihracatçısı ülkeler arasında Müslüman ülke bulunmadığına dikkati çekerek, "Dünya helal piyasasında en çok ihracat yapan 10 ülke gayrimüslim. Bu ülkelerin piyasadaki payı yüzde 85." diye konuştu.

Bu ülkelerin Hindistan, Brezilya, Avusturya, ABD, Arjantin, Yeni Zelanda, Fransa, Tayland, Filipinler ve Singapur olduğunu dile getiren Zaidi, helal ürün piyasasından aldıkları pay yüzde 15 seviyesinde bulunan Müslüman ülkeler arasında ise Malezya ve Endonezya'nın önde olduğunu bildirdi.

Zaidi, Hindistan'ın en büyük helal et, Tayland'ın da en büyük helal ürün ihracatçısı olduğunu belirterek, "Helal ürün hareketi yeni değer zincirleri oluşturuyor." ifadesini kullandı.

Helal ürünün sadece etle sınırlı kalmadığını, daha geniş bir kavram olduğunu vurgulayan Zaidi, domuz menşeli kemik, deri gibi materyallerin boya kalemlerinden diş macunlarına, ilaçtan güzellik ürünlerine kadar pek çok alanda kullanıldığına dikkati çekti.

Ekonomi Bakanı Nihat Zeybekci de geçen pazar günü yaptığı açıklamada, yaklaşık 4 trilyon dolarlık helal piyasasının yüzde 80'inin gayrimüslim ülkelerde olduğunu belirterek, Türkiye'nin, Müslüman ülkelerin bu piyasadan aldığı payı artırmayı hedefleyen Helal Akreditasyon Kurumunu hızlı bir şekilde faaliyete geçireceğini bildirmişti. AA

HABERE YORUM KAT
YORUM KURALLARI: Risale Haber yayın politikasına uymayan;
Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve BÜYÜK HARFLERLE yazılmış yorumlar
Adınız kısmına uygun olmayan ve saçma rumuzlar onaylanmamaktadır.
Anlayışınız için teşekkür ederiz.