Hedefleri üniversite

Hedefleri üniversite

Ülkelerindeki iç savaştan kaçarak Türkiye’ye sığınan ve Malatya’da kurulan konteyner kente yerleştirilen yürekleri yaralı mazlum Suriyelilerden 800’ü, Türkçe kursunu başarıyla tamamlayarak sertifika aldı.

Kursiyerlerin hedefi Türkiye’de üniversite okuyabilmek.

Ülkelerindeki iç savaştan kaçarak Türkiye’ye sığınan ve Malatya’da kurulan konteyner kente yerleştirilen Suriyelilerden 800’ü, Türkçe kursunu başarıyla tamamlayarak sertifika aldı. Kursiyerlerden bazıları hedeflerinin Türkiye’de üniversite okumak olduğunu ifade ediyor.

Malatya merkeze bağlı Fatih köyünde “Beydağı Konaklama Tesisi” adıyla kurulan ve 7 bin 213 Suriyeli sığınmacının kaldığı konteyner kentte, Malatya Halk Eğitim Merkezi Müdürlüğünce açılan kursta 800 mülteci Türkçe öğrendi.

Konteyner kentteki okulda 36 Türk öğretmen tarafından hafta sonları verilen ve 200 saat süren Türkçe kursunu başarıyla tamamlayan sığınmacılar, sertifikalarını aldı. Konteyner kentte, yaz döneminde açılan kursta ise Suriyeli bin 700 çocuk, Türkçe öğrenmişti. Konteyner kentin sorumlu yöneticisi Nihat Yazıcıoğlu, Türkçe kursunu 800 kursiyerin başarıyla tamamladığını belirterek, sığınmacılara sertifikalarının verildiğini söyledi.              

Malatya Halk Eğitim Merkezi yöneticilerinden Yasin Zaşin ise kasım ayında başlattıkları Türkçe kursunun tamamlandığını söyledi.

Kursiyerlerden Büşra el Ali (19) ise iç savaştan kaçıp, Hama’dan 3 kişilik ailesiyle Türkiye’ye geldiklerini söyledi.

Kursa katıldığı için çok mutlu olduğunu belirten Büşra el Ali, “Açılan kurs sayesinde Türkçe öğrendim. Türkçe kursuna üniversiteye başlamak için başvurdum, iyi geçti. Türkçe konuşmaya biraz alıştım ama Türkçe konuşmak çok kolay değil” dedi.

Suriye’deki iç savaşın bir an önce bitmesini temenni eden Büşra el Ali, ülkesine dönerek iyi bir hayat sürmek istediğini söyledi.

Humus’tan gelen 5 kişilik ailenin fertlerinden Ziynet Süleyman (20) de Suriye’deki iç savaşın herkesi zor durumda bıraktığını belirterek, “Her yere bombalar atılıyor ve insanlar ölüyor” ifadesini kullandı. Suriye’deki iç savaş nedeniyle Türkiye’ye gelmek zorunda kaldıklarını anlatan Ziynet Süleyman, “Burada yeni bir dil öğrendim. Onun için çok mutluyum. Türkçe’yi çok seviyorum. Üniversitede okumak istiyorum” dedi.

Üniversite eğitimi alıp İngilizce öğretmeni olmak istediğini belirten Süleyman, Suriye’deki iç savaşın bir an önce bitmesini ve ülkesine dönmek istediğini söyledi.

Akit

HABERE YORUM KAT
YORUM KURALLARI: Risale Haber yayın politikasına uymayan;
Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve BÜYÜK HARFLERLE yazılmış yorumlar
Adınız kısmına uygun olmayan ve saçma rumuzlar onaylanmamaktadır.
Anlayışınız için teşekkür ederiz.