Haziran'da Avrupa Birliği Vizesi Kalkabilir

Haziran'da Avrupa Birliği Vizesi Kalkabilir

İKV Başkanı Zeytinoğlu, "Her şey yolunda giderse haziran sonunda vizelerin kaldırılması söz konusu ama zaman açısından son derece kısıtlı bir süreç olduğunu da kabul etmek gerekiyor." dedi.

İktisadi Kalkınma Vakfı (İKV) Başkanı Ayhan Zeytinoğlu, Türkiye-AB arasında imzalanan mülteci anlaşması ve vize serbestisi hakkında AA muhabirine yaptığı açıklamada, 18 Mart tarihinde varılan anlaşmanın temel amacının, Türkiye üzerinden Yunanistan’a düzensiz yollarla geçişlerin özellikle geçtiğimiz yıl yaklaşık 7 kat artması ile ortaya çıkan göç akınını durdurmak ve Ege üzerinden geçen bu güzergâhta kaçakçıların faaliyetlerini önlemek olduğunu söyledi.

"Her şey yolunda giderse Haziran sonunda vizelerin kaldırılması söz konusu" 

Zeytinoğlu, 2013 yılında geri kabul anlaşmasının imzalanması ile başlatılan vize serbestliği yol haritasında yer alan 72 kriterin Türkiye tarafından karşılanması gerektiğini ifade ederek, "Avrupa Komisyonu 4 Mayıs tarihinde yayınlayacağı değerlendirme raporunda Türkiye’nin bu kriterleri yerine getirip getirmediği hakkındaki görüşünü açıklayacak. Komisyon olumlu bir değerlendirme yaparsa, ilgili yönetmeliğin değişmesi için Konsey ve Parlamento’ya teklif götürecek. Bu iki karar alıcı AB kurumu oy çokluğu ile karar verecek. Her şey yolunda giderse haziran sonunda vizelerin kaldırılması söz konusu ama zaman açısından son derece kısıtlı bir süreç olduğunu da kabul etmek gerekiyor. Türkiye nisan ayı boyunca bu 72 kriter arasında yer alan birçok koşulu yerine getirmek için yasa çıkardı. Kişisel Verilerin Korunması Kanunu ve İnsan Hakları ve Eşitlik Kurumu'nu oluşturan kanunun yanı sıra yine yol haritasında öngörülen birçok Avrupa Konseyi Sözleşmesi kabul edildi. Ancak yerine getirilmesi zaman alacak bir önemli konu pasaportların yenilenmesi. Öte yandan, vize serbestliğinin sağlanması Türkiye için de “olmazsa olmaz” bir öncelik. Yani AB eğer geri kabul mekanizmasının devamlılığını temin etmek istiyorsa, Türkiye’nin bu beklentisini karşılamak durumunda. Benim beklentim haziranda AB’nin vize serbestliğine yönelik bir ilke kararı açıklaması ve tüm kriterlerin karşılanmasına bağlı olarak vize serbestliğinin gerçekleşmesi için bir takvim belirlenmesi." değerlendirmesini yaptı.

 

aa

HABERE YORUM KAT
YORUM KURALLARI: Risale Haber yayın politikasına uymayan;
Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve BÜYÜK HARFLERLE yazılmış yorumlar
Adınız kısmına uygun olmayan ve saçma rumuzlar onaylanmamaktadır.
Anlayışınız için teşekkür ederiz.