Haziran Yağmurları Ayaş Domatesinin Verimini Yüzde 30 Düşürdü

Haziran Yağmurları Ayaş Domatesinin Verimini Yüzde 30 Düşürdü

Ankara ve ilçelerinde haziran ayında yoğun bir şekilde yağan yağmurlar, tarım ürünleri üzerinde olumsuz etkiler doğurdu.

Yağışlar özellikle Ayaş domatesinde kök çürümesine neden olup, verimin yüzde 30 düşmesine yol açtı. Çiftçiler kalan ürünlerini pazara ulaştırmak için ilaçlama çalışması yapıyor.

İç Anadolu Bölgesi’nin önemli domates merkezi olan Ankara’nın Ayaş ilçesinde bu yıl üreticiler, çeşitli zorluklarla karşılaştı. Bahar aylarında don ve dolunun vurduğu domates fidelerinin bir kısmı haziran ayında yağan yağmurlarla birlikte çürüdü. Her yıl binlerce ton domatesin hasat edildiği Ayaş'ta çiftçiler, kök çürümesi sebebiyle bu yıl domateste yüzde 30 rekolte kaybı yaşanacağını tahmin ediyor. Bu durumun fiyatlara da yansıması bekleniyor. 2013 yılında tarlada 50 kuruşa satılan Ayaş domatesi, geçen yıl 80 kuruşa alıcı buldu. Bu yıl da tarlada 1 liranın üzerinde satılması bekleniyor.

Bir ziraat mühendisi, Ayaş domatesinde bu yıl aşırı yağış kaynaklı mantari hastalıklar gözlendiğini ifade etti. Ayaş Ziraat Odası yetkilileri ise üreticilerin tarladaki ürünlerini pazara sağ salim getirebilmek için hassas davrandığını ve gerekli ilaçlamaları yaptığını belirtti. CİHAN

HABERE YORUM KAT
YORUM KURALLARI: Risale Haber yayın politikasına uymayan;
Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve BÜYÜK HARFLERLE yazılmış yorumlar
Adınız kısmına uygun olmayan ve saçma rumuzlar onaylanmamaktadır.
Anlayışınız için teşekkür ederiz.