Hayvan sayısını yüzde 400 arttıran proje

Hayvan sayısını yüzde 400 arttıran proje

Burdur Yarıköy'de büyükbaş hayvan bakımının daha modern şekilde yapılabilmesi için 79 dönümlük alan üzerine kurulan bakım merkezi sayesinde köylüler, hayvan sayılarını yaklaşık yüzde 400 artırdı

Yarıköy'de hayvancılığın gelişmesi üzerine yer sorunu yaşayan köylüler, bir süre önce kooperatif kurdu. Köylüler, kooperatifin hayata geçirdiği bakım merkezi sayesinde hem hayvan sayılarını yaklaşık yüzde 400 artırdı hem de daha kaliteli süt üretmeye başladı. Hayvanların evlerin avlularından ve ahırlardan bakım merkezine taşınmasıyla köydeki kötü koku da büyük ölçüde azaldı.

Yarıköy Kooperatifi Başkanı Adnan Kocabıyık, gazetecilere yaptığı açıklamada, 79 dönümlük alanda kurdukları merkezde, bin metrekareden oluşan, 45 büyükbaş hayvanın kalabileceği 30 bölme ve toplu sağım ünitesi yaptıklarını söyledi.

Bakım merkezinde şu anda 500 büyükbaş hayvan bulunduğunu, bu hayvanlardan günde yaklaşık 10 ton süt üretildiğini anlatan Kocabıyık, "Eskiden evlerin avlusunda 10,15 hayvana bakılabiliyordu. Bakım merkezine geçtikten sonra köylüler 45, 50 hayvana bakabiliyor, yarım saat içerisinde sütünü sağabiliyor. Şimdi hayvan bakmak çok rahat oldu. Köyün içinde fazla hayvan kalmadı. Bakım merkezi sayesinde hem hayvan hem de süt kapasitesi çok arttı" dedi.

Kocabıyık, merkezde bulunan sağımhanede aynı anda 40 ineğin sağılabildiğini belirtti.

Hayvan sayısı da süt kalitesi de arttı

Kooperatif ortaklarından İbrahim Kantekin ise hayvanlarına eskiden ahırlarda baktıklarını, 10 hayvandan fazlasınına yer bulamadıkları için sıkıntı yaşadıklarını vurguladı.

Bakım merkezinin açılmasıyla 10 olan hayvan sayısını 40'a çıkardığını kaydeden Kantekin, "Eskiden süt sağım makineleri ile sağım yaptıktan sonra sütü, bidonlarla merkeze götürüyorduk. Kaliteli bir sütümüz yoktu ama şimdi buraya geçtik, hem rahata kavuştuk hem el değmeden süt üretiyoruz, bakterisiz bir şekilde. Ayrıca hayvan sayımız da süt kalitemiz de arttı" diye konuştu.

Köy muhtarı Ali Ceylan da eskiden evlerin avlusunda bakılan hayvanların merkeze getirilmesiyle köyde kötü kokunun azaldığını ifade etti.

AA