Haydut devlet yıktı, katletti ve çekildi

Haydut devlet yıktı, katletti ve çekildi

İsrail, tonlarca bombayla camileri, BM okullarını, hastaneleri, evleri, hatta mezarlıkları vurdu

Filistinli gruplar ile İsrail arasında dün yürürlüğe giren 72 saatlik geçici ateşkesle birlikte işgal ordusu Gazze Şeridi'nden askerlerini çekti. İsrail'in 7 Temmuz'da havadan ve denizden başlattığı operasyonlar, 17 Temmuz'da kara harekatının da eklenmesiyle birlikte Gazze Şeridi'ni 'hayalet' bölgeye çevirdi. Bir kabul edilip bir bozulan ateşkeler süresince ölüm yağdırmaya devam eden İsrail ordusu, tonlarca bombayla camileri, BM okullarını, hastaneleri, sivil yerleşim birimlerini, hatta mezarlıkları bile vurduğu Gazze'de ardında bir yıkım bırakarak askerlerini çekti. Gazze'deki Sağlık Bakanlığı'na göre İsrail'in saldırılarında bin 868 kişi hayatını kaybetti, 9 bin 567 kişi de yaralandı.
 
ENKAZDA CAN PAZARI YAŞANIYOR
 
İşgal askerlerinin çekilmesiyle birlikte Gazze Şeridi'ndeki katliam boyutları da gün yüzüne çıkmaya başladı. Her dakika patlayan bombalar nedeniyle dört duvar arasında sıkışıp kalan Filistinliler, ateşkes kararı sonrası yakınlarını aramak için sokağa çıktı. Sağlık ekipleri de enkazların altında sağ kalan olup olmadığını bulmak için arama çalışmalarına başladı.
 
En kötü manzara ise İsrail askerlerinin en son çekildiği yer olan Refah'ta ortaya çıktı.
 
HER YER DEPREM OLMUŞ GİBİ
 
8 şiddetindeki depremle yıkılmışa benzeyen bina kalıntıları arasında çaresizce yürüyen insanlar, terk ettikleri evlerinin son halini görünce büyük şok yaşarken, özellikle de Arap dünyasının sessizliğine isyan etti. İsrail'in tüm bu yıkıma rağmen 'mağlup' olduğunu ifade eden bazı Gazzeliler, 'Düşman ne yıkarsa yıksın Netanyahu yenilmiştir' dedi. Filistinlilerden bazıları, hastanelerde yer bulamayınca yakınlarının cesedini dondurma dolaplarına koyarken, sayıları yüzlerle ifade edilen katliamlar nedeniyle mezarlıklarda da defin alanı kalmadı.
 
Tarifsiz yıkım
 
UNICEF, İsrail saldırılarının Gazze'deki yıkıcı etkilerinin 'tarifsiz' olduğunu bildirdi. UNICEF'in Gazze Sorumlusu Pernille Ironside, 'Öldürülmüş, yaralanmış, yanmış ve sakatlanmış çocuklar görüyoruz. Sonuçlar daha önceki savaşlara göre çok daha kötü' ifadelerini kullandı.
 
Giderken bile gözdağı
 
İsrailli yetkililer, tünellerin yok edilmesi hedefine ulaşıldığını ve bu nedenle geri çekilmemek için bir neden kalmadığını söylerken, ihtiyaç doğması halinde ordunun yeniden Gazze'ye girmekten çekinmeyeceği uyarını yapmayı da ihmal etmedi. Çekilmenin arkasında İsrail'in kara harekatında büyük kayıp vermesinin de etkilki olduğu belirtiliyor. İsrail ise 64 askerinin öldüğünü açıkladı. Hamas ise bu rakamın 150'den fazla olduğunu iddia ediyor. Ateşkes anlaşması ile İsrail yalnızca kara birliklerini çekti. Havadan ve denizden saldırıların devam etmesi tehlikesi sürüyor..
 
Zarar 5 milyar $
 
Bölgenin altyapısı İsrail bombaları ile yerle bir edildi. Vurulan 30 bin kadar evin 10 bini tamamen yıkılırken, Gazze Şeridi'nin tek elektrik santralinin ana yakıt deposu da vuruldu. 1,8 milyon nüfuslu Gazze Şeridi'nde su ve elektriğe ulaşmak neredeyse imkansız hale geldi. Bombardımanın zararı 5 milyar doları buldu.
 
BM'ye 135 saldırı
 
Yağmur gibi yağan bombalar nedeniyle evlerini terk etmek zorunda kalan Filistinlilerin kaçacak tek yeri BM sığınaklarıydı. Raporlara göre İsrail ordusu BM'nin 5 yerleşkesini hedef aldı. BM'nin yerleşkelerine 135 doğrudan saldırı düzenlenirken, 95 BM binası zarar gördü.
 
Yeni Şafak

HABERE YORUM KAT
YORUM KURALLARI: Risale Haber yayın politikasına uymayan;
Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve BÜYÜK HARFLERLE yazılmış yorumlar
Adınız kısmına uygun olmayan ve saçma rumuzlar onaylanmamaktadır.
Anlayışınız için teşekkür ederiz.
1 Yorum