Haydi, bîkârları evlendirmeye!

“İçinizden bekârları/dulları, bir de erkek hizmetçilerinizden ve halayıklarınızdan durumu uygun olanları evlendirin. Eğer yoksul iseler, Allah onları lütfundan zenginleştirir. Allah Vâsi'dir, Alîm'dir.” (Nur/32)
“Dininden ve ahlâkından memnun olduğunuz biri evlen¬me talebiyle size gelirse onu evlendirin. Aksi takdirde yeryüzünde fitne ve büyük fesat olur.” (İbn Mâce, “Nikâh”, 46)

Medrese ve hizmet müesseselerine yapılan büyük masraf ve tefrişatların bir kısmının maddi durumu yerinde olmayan gençlerin evliliği için yönlendirilmesi gerektiğine dair yazıya birkaç istisna dışında gelen tepkiler olumluydu. “Akvaryumda balık” gibi yaşamayan ehl-i himmet ve gayret birçok kimse, meselenin ne kadar kritik bir öneme sahip olduğunu bizzat bildiklerini ve bu konuda gerekli çalışmaların yapılması, gerektiğini ifade ettiler. Teşekkürler.

Peki, ne yapılabilir?
İlk iş bu meseleye resmiyet kazandırmaktır. Konunun vehameti ve ehemmiyetinin farkında olan kimselerin bir araya gelerek bu işi deruhte edecek bir kuruluşu fiili olarak gün yüzüne çıkarmaları en önemli adım, olacaktır.

İlgili kuruluş, evlilik müessesesi üzerine akademik anlamda sempozyum, panel, seminer, konferans gibi etkinlikler düzenleyerek toplumsal bilinç adına girişimlerde bulunmalıdır.

Evlilik danışmanlığı gibi hizmetleri gerçekleştirebilecek bir yapı kazandırılmalıdır.

Nelere  dikkat edilmeli?
Öncelikli olan bu konudaki talep sahiplerinin rencide olmaması ve çekingen davranmaması adına gizlilik en üst düzeyde tutulmalıdır. Yani evlenmek için başvuran bir genç bayan yahut erkeğin ifşa edilerek bu kuruluş tarafından evlendirildiği asla yetkili birkaç kişi ve evlenme isteği için maddi talepte bulunanın rızası dışında kimse tarafından bilinmemelidir. Zira toplumdaki bir kısım ailelerin, yardımla evlilik girişimini “izzet meselesi” yapıp, “Ben başkalarının yardımıyla evlenmek isteyen adama kız mız vermem!” diyerek yardımla evlenen bir genci hor ve hakir görme gibi bir eğilimi vardır! Bunun için olabildiğince bir gizlilik şarttır.

Talepte bulunan gençlerin başta ekonomik olmak üzere farklı konulardaki durumu çok iyi tespit edilip böyle bir yardıma gerçekten ihtiyacı olup olmadığı gibi konuların belirlenmesi adına ciddi bir tahkikat ekibi oluşturmak en çok dikkat edilmesi gereken diğer bir husustur.

Konunun daha geniş ölçekte ele alınması ve topluma mal edilmesi için Diyanet İşleri Başkanlığı başta olmak üzere ilgili devlet kurumlarıyla ortak bir çalışma yapılması meselenin süratle kitleselleşmesi adına önemli bir husustur.
Vs. vs.

Tüm yukarıdaki hatırlatmaları aslında hiç olmazsa teorik planda denizden bir katre de olsa biraz daha ciddileştirebilmek için yazdım. Gerçekten böyle bir girişim olduğunda meseleyi tüm detaylarıyla ele alacak ve olması gereken en iyi şekilde bu süreci devam ettirecek ehil kimseler kendilerini göstereceklerdir.

Bakınız; Allah rızası için bu konuda duyarlı kimseler meseleye el atmalılar. Ayet ve Hadislerde bu konuyla ilgili bir çok teşvik ve tavsiye var. Yarın ruz-i mahşerde ahirzamanın günah batağına maddi sıkıntılarından dolayı düşmüş kimselere “Hiç mi elinizden tutan olmadı?” denildiğinde başımızın öne eğilmemesi için bu meseleye sahip çıkalım!

Var  mısınız İblis ve şakirtlerini kudurtmaya?!!! (Osman)

Önceki ve Sonraki Yazılar
YAZIYA YORUM KAT
YORUM KURALLARI: Risale Haber yayın politikasına uymayan;
Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve BÜYÜK HARFLERLE yazılmış yorumlar
Adınız kısmına uygun olmayan ve saçma rumuzlar onaylanmamaktadır.
Anlayışınız için teşekkür ederiz.
15 Yorum