Hayatı ahirete göre ayarlamak

Hayatı tanzim etmek elimizde. Yaşantımızı biçimlendirmek, faydalı veya zararlı hale getirme imkanı bize bahşedilmiştir.

Geçen bir kardeşimizle sohbet ederken bu konu derdest edildi. Enine boyuna konuşuldu.
İnsan günlük hayatını programakla da faydalı hale getirebilir. Bilhassa hac ibadeti için mukaddes beldede bulunan insanlar bunu yapmaya adeta mecburdurlar. İbadet, istirahat, yeme içme ve sosyal aktivite için bir program yapabilirler.

Ahiret hayatını kazanmak, Allah'ın rızasına mazhar olmak için dünyaya gönderilen insanlar, haram işlememek ve farzları eda etmekle bütün zamanlarını ibadete çevirmiş olurlar. Bununla beraber daha iyi işler yapmak, insanlara bilhassa ahiretleri için faydalı olmak noktasında neler yapılabilir gayretinde olmak insan için esas hedef olmalıdır.

İman hakikatlerinden habersiz muhtaçlara yetişme yollarını araştırmak, onun için zaman ayırmak, onun ceht ve gayreti içinde olmak her insanın yapabileceği şeydir. Bunu yapabildiği ölçüde bahtiyar olur. Hayatı semereli olur. Dünyası saadetli, ahireti cennet olur. O zaman dünyaya gelmiş olmanın gayesi tahakkuk eder.

Dünya peşinden koşup bütün gayret ve himmetini ona harcamak da insanın kendi takdiridir. Zahiren mutantan bir hayat yakalamış olabilir. Bu tarz ona mutluluk vermediği gibi, tatmin de etmez. Hırs ile içine daldığı için gözü doymaz. Daha yok mu diye, gece ve gündüzünü o yolda harcar.

Huzur yüzünü görmeyen o tip insanlar, imtihanını kaybetmiş, eli boş, günahlarıyla başbaşa kalmış olur. Mal ve evladın fayda vermediği o gün, onu kurtaracak salih ameli de bulamaz.

Hayat programını yaparken ölçü Peygamber Efendimizin (asm) yaşantısı, yani sünnet-i seniyesi olmalıdır. Dünyayı ahiretin mezraı haline getirmek, dünyada ahiret için yaşamak, bu vesile ile hem dünya, hem ahiret hayatı mamur olur.

Allah'ın rızasını kazanmak uğrunda dünyaya beş para vermeyen büyük insanlara ne mutlu. Gece ve gündüzünü iman hizmetine göre dizayn edenlere ne bahtiyar insanlardır.

Tarihin şeref levhalarına isimlerini yazdıran o bahtiyarlar sınıfına dahil olmak, en azından onların yolundan yürümek en büyük bir lütuftur. Allah o lütfü kazanmayı nasip etsin.

Önceki ve Sonraki Yazılar
YAZIYA YORUM KAT
YORUM KURALLARI: Risale Haber yayın politikasına uymayan;
Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve BÜYÜK HARFLERLE yazılmış yorumlar
Adınız kısmına uygun olmayan ve saçma rumuzlar onaylanmamaktadır.
Anlayışınız için teşekkür ederiz.