Abdulkadir MENEK

Abdulkadir MENEK

Hayat dersleri (XII)

Gönül huzuru ve manevi sükûnet ile bu dünya hayatını yaşayarak Rabbimizin rızasını tahsil etmenin yolu, O'nun emirleri dairesinde yaşamak ve bu dünya hayatında verilen ömrü bu şekilde tamamlamaktan geçer. Hayatı bu şekilde taçlandırmak, ulaşılabilecek en büyük mertebelerin başında gelir.

***

Bu fani ve kısa dünya hayatında bizleri misafir eden Rabbimiz, önümüze serdiği nimetler ile bize ne kadar önem verdiğini ve kâinatı kuşatan rahmet ve şefkatini açık bir şekilde ilan ediyor. Bu muhteşem şefkat ve inayete küfür ve isyan ile mukabelede bulunanlar, en şiddetli bir şekilde cezalandırılmayı hak etmezler mi?

***

Huzur ve saadetin sahibi, kâinatı ve bütün varlıkları yaratan Rabbimizdir. Geçici ve fani mahbuplardan huzur ve saadet beklemek abesle iştigaldir. Rabbimizin kapısı, ümitsizlik ve gidenlerin eli boş döndüğü bir kapı değildir. Ve bu kapıya vararak iltica etmek ve af dilemek için,  hiçbir zaman geç kalmış sayılmayız.

***

Bu fanı dünya hayatını rıza, sevgi ve istikamet ile geçirmek en büyük servet ve şereftir. Aklı başında olan insan, bunlardan başka varlık ve itibar aramaz.

***

Okumak ve tefekkür etmek, bilginin en önemli kaynaklarıdır. Bununla birlikte yaşanan hadiselerden derin ibretler almak ve çok iyi bir gözlemci de olmak gerekir.

***

Bu fena ve fanı hayatta; sabır ve sükûnet ile davranmak, her daim şükreden ve mutmain bir kalbe sahip olmak, saadet ve huzurun en önemli ve vazgeçilmez bir anahtarıdır.

***

Hadiseleri doğru okumak ve objektif bir sonuca ulaşmak için, derin bir irfana ve hesap verme şuuru ile bezeli bir vicdana sahip olmak gerekir. Yoksa ulaşacağımız netice aldatıcı olabilir.

***

İman ve Kur'an düşmanları tarih boyunca Müslümanları birbirine düşürmek için büyük gayret göstermişlerdir. Meşrep, mezhep ve meslek farklılıklarını körükleyerek zaman zaman maksatlarına da ulaşmışlardır. Bu fitne ve ayrılığa karşı en büyük sığınak ve silahımız, "bütün müminler kardeştir" ilahi fermanına bütün varlığımız ile sarılmak olmalıdır.

***

Hayatta insanın canını sıkan ve ruhunu cenderelere alan hadiseler çok fazla olsa bile, her şeyi bilen ve gören, bizi bizden daha fazla düşünen ve seven bir Rabbimiz var. Bunun için de üzüntünün girdabına kapılmak, hakiki müminlere yakışmaz.

***

Hadiseleri doğru okumak ve objektif bir sonuca varmak için, derin bir irfana ve hesap verme şuuru ile bezeli bir vicdana sahip olmak gerekir. Yoksa ulaşacağımız netice aldatıcı olabilir.

Önceki ve Sonraki Yazılar
YAZIYA YORUM KAT
YORUM KURALLARI: Risale Haber yayın politikasına uymayan;
Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve BÜYÜK HARFLERLE yazılmış yorumlar
Adınız kısmına uygun olmayan ve saçma rumuzlar onaylanmamaktadır.
Anlayışınız için teşekkür ederiz.
1 Yorum