Hayalet kent Kobani

Hayalet kent Kobani

Nüfusu 50 bin civarında olan, ancak IŞİD saldırısı öncesinde diğer kentlerden gelenlerle 400 bini bulan Kobani, 32 gündür süren çatışmaların ardından, sokaklarında sadece YPG'lilerin görüldüğü hayalet kent haline geldi.

Önceleri 50 bin olan nüfusu, Eset zulmünün ardından kente gelen Kürt, Türkmen ve Araplar ile 400 bine ulaşan Kobani, IŞİD saldırılarının ardından adeta bir hayalet kente dönüştü. Büyük bölümü Türkiye'ye sığınan, bir kısmı da Suriye'nin iç kesimlerine kaçan sivillerden çok azının Kobani'de kaldığı bildiriliyor.
 
SOKAKTA SADECE YPG'LİLER VAR
 
Hayalet kent görünümüne bürünen Kobani sokaklarında çatışmaların şiddetlenmesinin ardından sadece silahlı YPG'liler görülmeye başlandı. Ancak, IŞİD'in saldırılarını ilçe merkezi ve özellikle sınır kapısının bulunduğu bölgede yoğunlaştırmasıyla sokaklardaki YPG'liler de mevzilere çekildi. Sokakların boşaldığı Kobani'de silahlı YPG'liler, başta siviller olmak üzere kimsenin dışarıda durmasına izin vermiyor. IŞİD saldırısının ardından koalisyon uçaklarının bombardımanı ile destek bulan ve savunma pozisyonunda olan YPG'liler, karargah olarak daha güvenli buldukları Mürşitpınar Sınır Kapısı'nın hemen karşısında olan ve Türkiye sınırının sıfır noktasında bulunan 3 katlı bir binayı karargah olarak belirledi.
 
HER ÇATIDA KESKİN NİŞANCI
 
YPG güçleri binanın hemen yanında bulunan bir başka binayı ise revir olarak kullanıyor ve hafif yaralıların tedavisi burada yapılıyor. Sokakların boşaldığı Kobani'de, IŞİD militanlarının ilçe merkezine girmesini engellemek isteyen YPG güçleri, sınır kapısı ile ilçe merkezindeki neredeyse tüm binalara keskin nişancı yerleştirdi. Kanas gibi suikast silahlarıyla çatılarda görev yapan YPG'liler, ilçe merkezine sızmaya çalışan ve bazıları canlı bomba olarak eylem yapmayı amaçlayan IŞİD militanlarını etkisiz hale getirmeye çalışıyor.
 
PYD'nin ilan ettiği Kobani Kantonu Eşbaşkanı Enver Müslim, Kobani'de sadece YPG'nin değil, sivillerin, hükümet yetkililerinin ve STK'ların da olduğunu söyleyerek, uluslararası toplumun daha duyarlı olmasını beklediklerini söyledi. Acil silaha ihtiyaç duydukları belirten Müslim, Barzani'nin gönderdiğini söylediği silahların ellerine ulaşmadığını ifade etti.
 
BOMBARDIMAN VE ÇATIŞMA SÜRÜYOR
 
Dünya kamuoyunun bir ayı aşkın süredir takip ettiği Kobani'den dün de patlama ve çatışma sesleri eksilmedi. İlçe merkezi ile sınır kapısının bulunduğu alana ilerlemeye çalışan IŞİD militanları ile YPG güçleri arasındaki çatışmalar aralıklarla devam ederken, ABD öncülüğündeki koalisyon uçakları belirli aralıklarla İŞİD mevzilerini bombalamaya devam etti. YPG'nin Kobani'nin doğu bölgesindeki Kani Arab mahallesinde iki mevziyi IŞİD'den aldığı bildirildi.
 
2 günde 42 hava saldırısı
 
Koalisyon güçleri Kobani'deki IŞİD mevzilerine bugüne kadarki en büyük hava saldırısını gerçekleştirdi. Kent 2 günde tam 42 bombardımana sahne oldu
 
Kenti ayakta tutan Suruç'tan geçen yardım
 
Türkiye, Kobani'den kaçmak zorunda kalan Kürtlere kucak açmakla kalmadı, IŞİD kuşatması altında bulunan kente yardım etmeye devam ediyor. Suruç Kaymakamı Abdullah Çiftçi, Kobani'nin tek bağlantısının Mürşitpınar sınır kapısı olduğunu belirterek, kentin Suruç üzerinden giden yardımlar sayesinde ayakta olduğunu ifade etti. 'IŞİD Kobani'yi 3 noktada kuşattığında tek nefes alabildikleri yer; Suruç Mürşitpınar Sınır Kapısı'ydı' diyen Çiftçi, 'Kobani 1 yıldır IŞİD'e karşı ayaktaysa buradan giden yardımlar sayesindedir. 19 Eylül'den bu yana 605 yaralı geldi. Bunlar hastanemizde tedavi edildi. Yine 75 civarında TIR Kobani'ye ulaştırıldı' dedi.
 
Yeni Şafak 

HABERE YORUM KAT
YORUM KURALLARI: Risale Haber yayın politikasına uymayan;
Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve BÜYÜK HARFLERLE yazılmış yorumlar
Adınız kısmına uygun olmayan ve saçma rumuzlar onaylanmamaktadır.
Anlayışınız için teşekkür ederiz.