Hayal değil Türkiye enerji merkezi olabilir'

Hayal değil Türkiye enerji merkezi olabilir'

İngilizlerin dünyaca ünlü üniversitesi Oxford'a göre, Türkiye stratejik konumuyla bölgenin enerji merkezi olmak için en güçlü aday.

Oxford Üniversitesi'nde yapılan bir araştırma, Türkiye'nin sahip olduğu arz çeşitliliği dikkate alındığında, bir doğalgaz merkezi olma hayallerinin gerçekçi olduğu ancak piyasa reformunu hızlandırıp, gaz altyapısına daha çok yatırım yapması gerektiği sonucunu ortaya koydu. Türkiye, hem büyüyen iç talebi hem de ucuz doğalgaz kaynaklarına yakınlığından yararlanarak, uzun zamandır önemli bir enerji ve gaz piyasası olmayı hedefliyor.

ELİNİ GÜÇLENDİRECEK

Ülkenin kaynakları sınırlı ancak konumu, Orta Asya ile Avrupa'yı bağlayacak ve gelecek yıllar boyunca bölgenin piyasasını belirleyecek gaz boru hattı güzergahlarının ortasında. Türkiye'nin enerjide öncelikli bir duruma gelmesi Orta Asya, Ortadoğu ve Avrupa Birliği arasında önemli bir ekonomik ve siyasi oyuncu olarak etkinliğini güçlendirecek.

TALEP 2030'DA KATLANACAK

BOTAŞ'ın verilerine göre ülkenin doğalgaz talebinin şu anda bulunduğu yıllık 47 milyar metreküp seviyesinden, 2030'da 81 milyar metreküpe çıkacağı tahmin ediliyor. Oxford Üniversitesi'nin Enerji Araştırmaları Enstitüsü tarafından yapılan bir araştırmaya göre, yeni sıvılaştırılmış doğal gaz (LNG) ve depolama tesisleri gibi doğalgaz altyapı yatırımlarını gerçekleştirdikten sonra, Türkiye yılda 100 milyar metreküp hacminde doğalgaz ticaretini gerçekleştirme potansiyeline sahip.

BORSANIN DA KALBİ

Türkiye fiziki bir gaz iletim merkezi olabileceği gibi, ikili olarak veya brokerlar eliyle yürütülen işlemlerle bir gaz alışveriş merkezi de olabilir. Araştırmada, hangisini gerçekleştirmek isterse istesin, Türkiye'nin mutlaka iletim ve toptancılık işlemlerini ayırarak, ticari nitelikte bir enerji borsası kurması gerektiği vurgulandı.

HAZAR GAZI AVRUPA YOLCUSU

Türkiye'nin enerjide söz sahibi olmasını sağlayacak en önemli projelerden biri Hazar Denizi'ndeki gazı Avrupa'ya taşıyacak TANAP. Öte yandan Kuzey Irak petrolü de Türkiye'nin en önemli kozlarından.

DOKUZ YILDA 100 MİLYAR DOLAR ŞART

ÜNİVERSİTE tarafından yapılan araştırmaya göre kurulacak borsa, bankalar ve finansal kuruluşlar için öngörülebilir bir fiyatlandırma mekanizması sağlayabilir. Böylece, 2023'e kadar bulunması gereken 100 milyar dolarlık enerji yatırımı için ihtiyaç duyulan yabancı enerji yatırımcısının da güveni sağlamlaşır.

Akşam

HABERE YORUM KAT
YORUM KURALLARI: Risale Haber yayın politikasına uymayan;
Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve BÜYÜK HARFLERLE yazılmış yorumlar
Adınız kısmına uygun olmayan ve saçma rumuzlar onaylanmamaktadır.
Anlayışınız için teşekkür ederiz.