Havalimanlarında bir soyunmadığımız kalacak

Havalimanlarında bir soyunmadığımız kalacak

11 Eylül sonrası ABD ve İngiltere tüm güvenlik sistemini değiştirdi. Artık havalimanlarında kuş uçurtulmuyor. Şimdi aynı durum Avrupa için de geçerli olacak, vize almak zorlaşacak.

Fransa’daki son Charlie Hebdo baskını sonrası AB vizesi almak için daha sıkı önlemler kapıda. Fransa’nın girişimiyle Paris’te, AB ülkelerinin içişleri bakanlarını bir araya getiren toplantıdan çıkan mesajlar, önümüzdeki dönemde sınır kontrolü olmadan yolculuk imkânı sağlayan Schengen sisteminde değişikliğe gidilmesinin ve mevcut kuralların sertleştirilmesinin gündeme geleceğine işaret etti. AB ülkeleri uzun süredir özellikle dış sınırlardaki kontrollerin güçlendirilmesi için teknik çalışma yürütüyordu. İspanya İçişleri Bakanı Jorge Fernandez Diaz, AB’deki hareket kabiliyetinin terör saldırıları yapmak isteyenlerin hareketini kolaylaştırdığına dikkat çekti. Fransa İçişleri Bakanı Bernard Cazeneuve ise, "AB yasaları terörle mücadele için yeterli değil” ifadelerini kullandı. 

HEDEF 'MAKSİMUM BİLGİ'  

Schengen’de kuralların sıkılaştırılması mevcut vize uygulamalarını kısa vadede doğrudan etkileyecek olmasa da orta ve uzun vadede dolaylı bir etki söz konusu olabilir. Şu aşamada, dış sınırlardan AB’ye giriş yapanlar hakkında maksimum düzeyde, derinlemesine, somut ve doğru bilgi elde edilmesi amaçlanıyor.

En sorunlusu Almanya

Bugün hala birçok Avrupa ülkesine girerken ciddi sorunlar yaşayan Türk vatandaşları, önümüzdeki günlerde başta Fransa ve Almanya olmak üzere Avrupa ülkelere girerken daha sıkı güvenlik önlemlerine maruz kalacak. Bugün Türk vatandaşları için en fazla sorunu çıkaran ülke Almanya olarak görülüyor. Ülkeye girerken pasaport polisleri tarafından Türkler ciddi anlamda sorgulanırken, özellikle vizenin başka bir Avrupa ülkesinden alınması durumunda yetkililer kişinin üzerine gidebiliyor.  

Ayakkabılar çıkarılacak 

Fakat en büyük sıkıntı bu ülkelerden Türkiye'ye dönüşte yaşanacak. 
Uzmanların yaptığı tahminlere göre uçağa binmeden yapılan güvenlik kontrollerde çantalar didik didik aranacak. Laptoplar titiz bir incelemeden geçirilecek. Her geçişte ayakkabılar bile çıkarılabilecek... 

Yeni şafak 

HABERE YORUM KAT
YORUM KURALLARI: Risale Haber yayın politikasına uymayan;
Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve BÜYÜK HARFLERLE yazılmış yorumlar
Adınız kısmına uygun olmayan ve saçma rumuzlar onaylanmamaktadır.
Anlayışınız için teşekkür ederiz.