Havalimanı genişletiliyor

Havalimanı genişletiliyor

TAV Havalimanları Holding’in CEO’su Sani Şener, “Atatürk Havalimanı’nda genişleme projesi üzerinde çalışıyoruz.” dedi.

Türkiye’nin en yoğun yolcu trafiğine sahip havalimanı Atatürk Havalimanı’nın işletme hakkını elinde bulunduran TAV Havalimanları Holding’in CEO’su Sani Şener, yapımı henüz başlamayan üçüncü havalimanında gecikme olasılığına karşın, Atatürk Havalimanı’nda genişleme projesi üzerinde çalıştıklarını söyledi.

THY’nin yeni CIP lounge’unun açılış töreninde gazetecilerin sorularını yanıtlayan Şener, “Üçüncü havalimanında öngörülen gecikme olasılığı karşısında Atatürk Havalimanı’nda genişleme projesi üzerinde çalışıyoruz.” dedi. İstanbul’un yeni havalimanı için, idare mahkemesinin önceki gün aldığı Çevresel Etki Değerlendirmesi (ÇED) olumlu raporunun yürütmesini durdurma kararının proje süresini uzatabileceği değerlendirmelerine karşılık hükümet, kararın süreci etkilemeyeceğini ve kısa sürede konunun çözüleceğini belirtiyor.

3. havalimanıyla ilgili verilen ÇED olumlu raporunun kararını onaylayan Çevre ve Şehircilik Bakanlığı’na dava açılmıştı. 3. havaalanı projesinin tarımsal alanları yok edeceği, doğal hayatı olumsuz etkileyeceği, iklim değişikliğini hızlandıracağı, gürültü ve elektromanyetik kirlilik oluşturacağı, orman alanlarını yok edeceği ve içme suyu havzalarına zarar vereceği yönündeki ÇED raporunun, görüşlere açılması gereken 10 günlük süre dolmadan havalimanı projesinin ihaleye çıktığı gerekçesiyle, ÇED olumlu kararının yürütmesinin durdurulması ve iptali istendi. Dava dosyasını görüşen İstanbul 4. İdare Mahkemesi de, 21 Ocak’ta aldığı kararla, ÇED olumlu kararının yürütmesini durdurdu. Mahkeme bu kararıyla, 3. havaalanı projesinin ihaleye çıkmasına yol açan ÇED olumlu kararının yürütmesini, alanda yapılacak keşif ve bilirkişi raporunun mahkemede incelenmesine kadar durdurmuş oldu. Keşif ve bilirkişi raporu isteyen mahkeme, belgeleri inceledikten sonra ihalenin yürütmesinin durdurulması kararını yeniden değerlendirecek.

Ancak İstanbul Dördüncü İdare Mahkemesi, İstanbul yeni havalimanı projesi için ÇED olumlu raporunun yürütmesini durdururken, proje takvimin gerisine düşme riskiyle karşı karşıya kalabileceği ifade ediliyor. Hükümet, ihalesi geçen yıl mayısta gerçekleştirilen yeni havalimanına ilişkin dört etaplı projede, birinci etabın 2016, tamamının 2018’de faaliyete geçmesini hedeflerken, TAV’ın Atatürk Havalimanı’nda 2021’e kadar işletme hakkı bulunuyor.

 Hükümet, ihalesi geçen yıl mayıs ayında gerçekleştirilen yeni havalimanına ilişkin dört etaplı projede, birinci etabın 2016 yılında, tamamının ise 2018 yılında faaliyete geçmesini hedeflerken, TAV’ın İstanbul’un en büyük havalimanı olan Atatürk’te 2021 yılına kadar işletme hakkı bulunuyor. Şener ayrıca, TAV Havalimanları Holding’in Pakistan Lahor Havalimanı’nın işletim hakkı için STFA ile birlikte ilgilendiğini de açıkladı. İhaleyi kazanan Cengiz-Kolin-Limak-Mapa-Kalyon konsorsiyumu, henüz sahayı teslim almadığı için alanda herhangi bir faaliyeti bulunmuyor. Konsorsiyum kaynakları, bu sebeple yürütmeyi durdurma kararının finansal açıdan olumsuz bir etkisinin olmayacağını belirtiyor.

Zaman

HABERE YORUM KAT
YORUM KURALLARI: Risale Haber yayın politikasına uymayan;
Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve BÜYÜK HARFLERLE yazılmış yorumlar
Adınız kısmına uygun olmayan ve saçma rumuzlar onaylanmamaktadır.
Anlayışınız için teşekkür ederiz.