Havalar sıcak, terliyoruz hangi içecekler tercih edilmeli?

Havalar sıcak, terliyoruz hangi içecekler tercih edilmeli?

Birçok insan sıcak havalarda serinlemek ve sıvı ihtiyacını karşılamak için farklı içecekleri tercih ediyor ama bazılarına özellikle dikkat

Yaz aylarında yetişkinlerin günlük ihtiyaçlarına göre en az 2-2,5 litre sıvı tüketmesi gerekiyor. Sıcak havada serinlemek için içilen gazlı, şekerli ve buzlu içecekler ise sıvı ihtiyacını gidermek yerine susuzluğu daha da artırıyor.

Diyetisyen Hülya Tulgar, sıcak havalarda sıvı kaybını önlemek için sağlıklı içeceklerin seçilmesinin önemine dikkat çekerek şunları söyledi: 

SODA VE AYRAN FERAHLIK VERİR 

“Yaz aylarında, terle su kaybı arttığı için ihtiyaç da artar. Bu nedenle aşırı sıcaklarda sıvı tüketimi kesinlikle artırılmalı. Vücudun sıvı ihtiyacının karşılaması için su, ayran ve soda gibi sağlıklı içecekler tercih edilmeli. Aşırı sıcaklarda ter yoluyla kaybedilen mineralin karşılanmasında soda iyi bir tercih. Şekersiz içilen yeşil çay, kuşburnu gibi bitki çayları ise antioksidan, C vitamini içeriklerinden dolayı yazın tercih edilmesi gereken içeceklerden. Yoğurt ise içerdiği bakteriler sayesinde bağırsak düzenleyicidir. Yoğurt, ayran formunda tüketildiğinde daha fazla sıvı alınması sağlanır.”

SOĞUK BİTKİ ÇAYLARI SON DERECE SAĞLIKLI

Bitki çayları genellikle sonbahar ve kış aylarında tercih ediliyor ancak yeşil çay ve kuşburnu gibi bitki çayları antioksidan ve C vitamini içerikleri ile vücuda sağlık kattığı için soğutularak ve şekersiz tüketilmesi öneriliyor.

VİTAMİN DEĞERİNİN AZALMAMASI İÇİN MEYVE SULARINI HEMEN TÜKETİN

Kilo problemi olmayanlar için evde hazırlanan vişne, elma, kayısı gibi meyvelerinin suları ya da limonatanın iyi birer seçeneği olduğunu vurgulayan Diyetisyen, “Potasyum, kalsiyum ve fosfor içeren meyve suları, sıcak havalarda yaşanan sıvı kaybını engellemektedir. Taze sıkılmış meyvelerinin suları kesinlikle bekletilmeden tüketilmelidir. Çünkü uzun süre bekletilen meyve sularının vitamin değerleri azalmaktadır. Öte yandan, yazın fazla tüketilen kafein vücutta su kaybına neden olabilmektedir. Bu nedenle kahve, çok koyu çay, meşrubatlar, kakaolu ve kafeinli enerji içecekleri tercih edilmemelidir. Çay, kahve gibi içecekler idrar söktürücü etkileri nedeniyle vücutta su kaybına neden olur” diye konuştu.

GAZLI İÇECEKLER HASTA EDİYOR

Diyetisyen Hülya Tulgar, özellikle sıcak havalarda tercih edilen gazlı içeceklerdeki tehlikeye de dikkat çekerek, “Gazlı içeceklerin temel bileşeni su olsa da diğer bileşenleri kafein, renklendirici, koruyucu gibi toksik maddeler olduğundan vücuda zarar vermektedir. Araştırmalarda yapay tatlandırıcı içeren içecekleri her gün tüketen kişilerde başta felç riski olmak üzere birçok sağlık sorununun ortayı çıktığı belirlenmiştir. Gazlı içecekler ile osteoporoz (kemik erimesi), diş hassasiyetleri ve kalp hastalıkları arasında bağlantı olduğu tespit edilmiştir. Ayrıca içeriğinde önemli miktarlardaki şeker olan bu içeceklerin aşırı tüketimi obeziteye de neden olmaktadır” değerlendirmesinde bulundu. NTV

HABERE YORUM KAT
YORUM KURALLARI: Risale Haber yayın politikasına uymayan;
Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve BÜYÜK HARFLERLE yazılmış yorumlar
Adınız kısmına uygun olmayan ve saçma rumuzlar onaylanmamaktadır.
Anlayışınız için teşekkür ederiz.