Havacılıkta eksen kaydı

Havacılıkta eksen kaydı

DHMİ Genel Müdürü Serdar Hüseyin Yıldırım, 3. havalimanının ilk harç dökme işlemi için mayıs ayını işaret etti.

Yıldırım, dünya havacılık aksının İstanbul üzerine kaydığını belirterek, "Burası, Frankfurt’u da Heathrow’u da siler. Daha inşaat başlamadan dünyada merak konusu" dedi.
 
Devlet Hava Meydanları İşletmesi'nin (DHMİ) Genel Müdürü Serdar Hüseyin Yıldırım, Türkiye'nin en önenli projeleri arasında yer alan 3. havalimanı inşaatına Mayıs ayında ilk beton dökme işlemi ile başlanabileceğini söyledi. 3. havalimanı çalışmasının geç kalmış bir proje olduğunu ifade eden Yıldırım, “Keşke proje bugün tamamlanmış olsaydı. Atatürk Havalimanı ihtiyacı karşılamakta zorlanıyor'' dedi.

TARİH 2017 SONU

Yıldırım, Atatürk Havalimanı'nın, havalimanı olmaktan çıkarılmasını doğru bulmadığını belirterek, “Neticede bu, siyasi de bir karardır. Bizim fikrimizi de tabii ki alacaklardır, söyleyeceğiz ama son karar biz de değil” değerlendirmesinde bulundu.

DHMİ'nin Florya'daki tesislerinde İstanbul Havalimanları Muhabirleri Derneği'nin üyeleriyle bir araya gelen Yıldırım, üçüncü havalimanı projesinin Türkiye için çok önemli olduğunu belirterek, Biliyorsunuz deklare edilen bir tarih var. 2017'nin sonu gibi. Bu hedefin tutturulabilmesi için hakikaten çok yoğun bir çalışma gerekiyor” diye konuştu.

YENİ MERKEZ İSTANBUL

Yıldırım, üçüncü havalimanında dünyadaki benzerlerinden farklı öne çıkan ne gibi özelliklerin olacağının sorulması üzerine şöyle konuştu: “Havacılık aksının ağırlık noktası bugün Türkiye üzerine kaymıştır. Eskiden Avrupa üzerindeyken, Frankfurt bu yolla Frankfurt olmuştur. Şimdi bu aks tamamen Türkiye'ye hatta neredeyse İstanbul üzerine gelmiştir. İstanbul bu iş için çok ideal bir yer. Burası Frankfurt'u da Heathrow'u da siler, bunu çok açık söylüyorum. Zaten üçüncü havalimanı daha inşaatı başlamadan dünyada merak konusu oldu."

AVRUPA MERAK EDİYOR

Yabancı temsilcilerin bütün detaylarını öğrenmek istediklerini belirten Yıldırım, “Çünkü 3. havalimanı Avrupa'yı derinden etkileyecek bir projedir. Arazinin fazla büyük tutulduğuna dair tartışmaları anlamsız buluyorum. Hatta anlamakta güçlük çekiyorum. Çünkü aynı zihniyet, Atatürk Havalimanı'nın niye bu kadar dar alana hapsedildiğini de sorguluyor. Haklılar ama 50 sene sonrasını düşünerek, planlama yapmak zorundayız. 150 milyon yolcuya çıkmak önemli değil, ona layık olduğu şekilde, güvenli konforlu hizmet verebilmek önemli.”

Hızlı demiryolu yeterli karayolu projeyi uçurur

DHMİ Genel Müdürü Yıldırım, üçüncü havalimanının da şehir merkezinden ciddi bir mesafede olduğunu aktararak, şöyle devam etti: “Havalimanını tek başına yapmak yetmez. Bunun entegrasyonunun da sağlanması lazım. Gerek hızlı demiryolları sistemleriyle gerek yeterli karayolu bağlantılarıyla. Diğer karayolu bağlantılarıyla bunlar paralel
bitirildiği takdirde sadece İstanbul'un değil, hem Türkiye'nin hem de bana göre dünya sivil havacılığının bir nevi durumunu etkileyecek, vaziyetini değiştirecektir.”

Afrika'ya 'yap işlet devret' modeli

Yıldırım farklı projelerde Türkiye'nin önünün açık olduğunu belirterek, “Şöyle düşünün, DHMİ bugün Afrika'da ilişkilerimizin üst seviyede iyi olduğu bir ülkede şunu dese 'sizin dökülen bu meydanınızı alsak, yenilesek veya sıfırdan yapsak, sonra burayı 20-25 sene işletip size devretsek. Aynı bizim içeride uyguladığımız yap-işlet-devret modeli gibi. Afrika ülkeleri veya bu durumdaki ülkeler buna ne der sizce ? Bence üzerine atlarlar" değerlendirmesini yaptı.

HER YERDE YATIRIM İMKANI

Farklı coğrafyalarda yatırımın önemine dikkat çeken Yıldırım şöyle devam etti: "Bu ülkelerin kasasından para çıkmayacak, yatırımını biz yapacağız. İyi yönetimle kârlı bir yatırım gerçekleştireceğiz. Türkiye'deki örnekleri bunu bize gösteriyor. Mesela yeni bir değişiklikle şu anda yurt dışında ihalelere katılma imkanımız var, bunun önü açıldı. Afrika, Asya ve Latin Amerika'da hatta Avrupa hariç her yerde bu işleri yapabiliriz."

yenişafak

HABERE YORUM KAT
YORUM KURALLARI: Risale Haber yayın politikasına uymayan;
Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve BÜYÜK HARFLERLE yazılmış yorumlar
Adınız kısmına uygun olmayan ve saçma rumuzlar onaylanmamaktadır.
Anlayışınız için teşekkür ederiz.