Hava yastıklarındaki hata öldürüyor!

Hava yastıklarındaki hata öldürüyor!

Bir çok üreticiden milyonlarca otomobil tehlike altında

Hatırlayacağımız üzere geçtiğimiz ay 85 milyon otomobilde ölümcül hatanın tespit edildiğini yazmıştık. BMW'den Volkswagen'e dünyaca ünlü birçok otomobil firmasına hava yastıkları üreten Japon firma Takata'nın ürünlerinde hata tespit edildiği için ABD'de 28,8 milyon, dünya genelinde ise 40 milyon adet otomobil geri çağrılmıştı.

Söz konusu hatada, kaza sırasında hava yastığı patladığı esnada inflatörler (püskürtücü) aşırı güçlü püskürtme yaptığı için bir şarapnel etkisi oluşturuyor. Yakın zamanda bu sorundan dolayı sadece ABD'de 11 kişinin öldüğü açıklandı. Eğer geri çağrılan 40 milyon araç listesi içinde sizinki yer almıyorsa erkenden sevinmeye başlamayın. Zira WSJ'nin haberine göre önümüzdeki hafta çok büyük ihtimalle 35 milyon araç daha, tamir edilmek üzere geri çağrılacak.

Haber ne Takata ne de ABD'deki Ulusal Karayolları Trafik Güvenliği İdaresi tarafından doğrulanmadı. Eğer doğruysa, hava yastığı üreticisinin başı ciddi şekilde ağrıyacak gibi görünüyor. Zira mevcut geri çağırmalar ile Takat halihazırda ciddi ekonomik sıkıntı içerisine girdi. 35 milyon aracın daha geri çağrılması bu durumu düzeltmeyeceği gibi daha kötüleştirecek. Sadece ABD'de söz konusu hata için Takata'ya 3,5 milyar dolar ceza verilmesi gündemde.

Sorunun önüne geçmek için hava yastıklarını püskürtmek için amonyum nitrat kullanılması düşünülüyor. Fakat ortaya çıkacak sıvıyı engelleyecek bir yöntem henüz bulunamadı. Yani amonyum nitrat tercih edilmesi halinde hava yastığı patladığında sırılsıklam olabilirsiniz.

ABD'de şimdiye kadar geri çağrılan bazı araçların sayısı şu şekilde:

- Audi – 170,000
- BMW – 1.605.000
- Chevrolet – 510,454
- Dodge – 5.640.000
- Ford – 1.509.535
- Honda – 8.510.000
- Mercedes – 847,627
- Nissan – 1.091.000
- Toyota – 3.113.000
- Volkswagen – 680,000

HABERE YORUM KAT
YORUM KURALLARI: Risale Haber yayın politikasına uymayan;
Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve BÜYÜK HARFLERLE yazılmış yorumlar
Adınız kısmına uygun olmayan ve saçma rumuzlar onaylanmamaktadır.
Anlayışınız için teşekkür ederiz.