Hava trafik kontrolörü eğitiminde milli dönem

Hava trafik kontrolörü eğitiminde milli dönem

Yerli hava kontrolörü eğitim simülatörü geliştirildi.

Hava sahasındaki kontrolör adaylarının daha kısa sürede ve az maliyetle eğitilmesini sağlayacak yerli hava kontrolörü eğitim simülatörü geliştirildi.

Türk hava sahasındaki hava trafiğine ilişkin kontrol hizmetlerinin sağlanmasında kullanılan sistemlerin yerli imkanlarla gerçekleştirilmesi kapsamında, hava kontrolör adaylarının daha kısa sürede ve az maliyetle eğitilmesini sağlayacak yerli hava kontrolörü eğitim simülatörü geliştirildi.

TÜBİTAK BİLGEM ve Devlet Hava Meydanları İşletmesi (DHMİ) işbirliğiyle geliştirilen "ATC Kule ve Radar Simülatörü (atcTRsim)" isimli hava trafik eğitim simülatöründeki her kontrolör pozisyonu, radar haritalar üzerinde sergilenen verileri, egzersiz bilgilerini, her uçağa ait kimlik, pozisyon ve uçuş bilgilerini sürekli yenileyerek görüntüleyen ana radar ekranı ile hava durumu bilgilerini gösteren yardımcı bilgi ekranından oluşuyor.

İstenildiğinde yaklaşma, yol ve meydan kontrol simülasyon yazılımlarının entegre olarak ya da tamamen birbirlerinden bağımsız olarak çalışabilme özelliğine sahip olan simülatörün meydan kontrol simülasyon yazılımı da 3 boyutlu modellerle 360 dereceye kadar görsellik imkanı sağlıyor.

Görselleştirmede meydan tel örgüsü içerisinde oluşabilecek patlama, rüzgar etkisi, uçak çarpışması gibi özel efektlerin kullanıldığı simülatörde, sistem içerisinde yer alan kontrolör ve pilot pozisyonlarında iki yollu muharebe sağlayan sesli muharebe sistemi de yer alıyor.

Ayrıca, similatörde bulunan performans değerlendirme aracı ile öğrencilerin sistem üzerinde koşturulan senaryolardaki başarı performansları da otomatik olarak ölçülebilecek.

Hava kontrolünde nitelikli insan yetiştirmek çok uzun zaman alıyor

Bilim, Sanayi ve Teknoloji Bakanı Fikri Işık, yaptığı açıklamada, artan rötarların uçakların daha uzun süre havada kalmasına, bunun da uçuş maliyetlerinin yükselmesine, çevre kirliliğine, gürültüye ve uçuş emniyetinin azalmasına neden olduğunu belirtti.

Ülkede hızla gelişen sivil havacılık sektörünün hava trafik kontrolü ve yönetimi konusunda iyileştirme ve geliştirme çalışmaları yapılmasının önemini her geçen gün arttırdığını anlatan Işık, son zamanlara kadar hava trafiği hizmetlerini gerçekleştirmek için gerekli altyapı hizmetlerinin neredeyse tamamının yurt dışından karşılanmak zorunda kalındığına dikkati çekti.

Bakan Işık, ülkede havacılık sanayisine yönelik geç başlasa da çok büyük mesafelerin katedildiğini dile getirdi.

TRT Haber

HABERE YORUM KAT
YORUM KURALLARI: Risale Haber yayın politikasına uymayan;
Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve BÜYÜK HARFLERLE yazılmış yorumlar
Adınız kısmına uygun olmayan ve saçma rumuzlar onaylanmamaktadır.
Anlayışınız için teşekkür ederiz.