Hava kirliliği kanser için risk faktörü

Hava kirliliği kanser için risk faktörü

Uzmanlar, davranışsal, çevresel, biyolojik ve genetik faktörlerin kanserin için risk oluşturduğunu belirtti.

Aydın Halk Sağlığı Müdürü Şenol Okur, davranışsal ve çevresel risk faktörleri insan kendisinin değiştirebileceğini söyledi. Okur, kanser en kısa tanımı ile hücrelerin kontrolsüz bir şekilde anormalsiz bir şekilde çoğalması olduğunu belirterek, “Kanserin risk faktörleri var.

Bunlar davranışsal, çevresel, biyolojik ve genetik risk faktörleridir Yalnız biyolojik ve genetik risk faktörlerin değiştirilemediği ancak bunlardan davranışsal ve çevresel risk faktörlerini değiştirme şansımız var. Davranış risk faktörleri, sigara kullanmak, alkol alımı, hareketsiz hayat, fiziksel aktivite yapmamak gibi davranışlardır. Eğer dünyada sigara içimi olmasaydı akciğer kanseri çok minimumda ve çok az sayıda görülecekti. Erkeklerde en fazla görünen kanser ve kanserden ölüm sebebi akciğer kanseridir. En fazla ölüme sebep veren de akciğer kanseridir. Alkolde kansere sebebiyet veren bir ektedir. Hareketsiz hayat obeziteyi tetikliyor. Obezitede kanserin en önemli sebeplerindendir” dedi

Sağlık Bakanlığının “Sevdiklerimizle sağlığa yürüyelim” sloganı ile 2014 yılını hareketli hayat fiziksel aktivite yılı olarak ilan ettiğini belirten Okur, bu konuda da müdürlük olarak yıllık program hazırladıklarını ve bu programların vatandaş odaklı programlar olduğunu ifade etti. Çevresel risk faktörleri gene düzeltilebilecek insan kaynaklı olduğunu belirten Okur, bunlardan ültraviyole ışınları, hava kirliği, gibi faktörlerin çevresel risk faktörlerini oluşturduğunu sözlerine ekledi.

Haberler

HABERE YORUM KAT
YORUM KURALLARI: Risale Haber yayın politikasına uymayan;
Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve BÜYÜK HARFLERLE yazılmış yorumlar
Adınız kısmına uygun olmayan ve saçma rumuzlar onaylanmamaktadır.
Anlayışınız için teşekkür ederiz.