Hataylı çiftçilere 44 bin meyve fidanı dağıtıldı

Hataylı çiftçilere 44 bin meyve fidanı dağıtıldı

Hatay Tarım ve Kırsal Kalkınma Stratejik Planı çerçevesinde Yayladağı ilçesinde çiftçilere 44 bin meyve fidanı dağıtıldı.

Fazilet Candan'ın haberi:

Fidan dağıtım törenine katılan Vali Mehmet Celalettin Lekesiz, tarımın Türkiye'nin yanı sıra Hatay açısından da oldukça önemli olduğunu söyledi. Tarım sektörünün Hatay'da Gayri Safi Milli Hasıla (GSMH) içerisinde tuttuğu yerin Türkiye ortalamasının üzerinde olduğunu kaydeden Vali Lekesiz, “Türkiye’nin kazandığı her 100 liranın 8.9 lirası tarım sektöründen geliyor. Hatay’da ise bu rakam 16.2 liraya çıkıyor. İstihdam açısından da önemli. Türkiye’de istihdamın yüzde 24’ünü Hatay’da ise yüzde 30’unu tarım sektörü karşılıyor. ” dedi.

Türkiye genelinde ne yetişiyorsa Hatay’da da yetiştiğini belirten Lekesiz, “Türkiye coğrafyasında denizi, dağı, ormanı, ovası nesi var Hatay’da hepsi var. Pek çok üründe Türkiye birincisi ya da ikincisi. Bunların karşılığında da ülkemize önemli bir zenginlik üretiyor. Ürettiği zenginliğin parasal karşılığı 2000 yılında ortalama 560 milyon lira iken, 2012 yılı sonu itibarı ile yaklaşık 3 milyar 200 milyona çıkmış durumda.” şeklinde konuştu.

Vali Lekesiz, hem çiftçilerin hem de Hatay'ın tarım sektöründen bugün olduğundan çok daha fazla gelir elde edebilmesi için 16 ay süren bir çalışma yapıldığını hatırlattı. Dünya tarım sektöründeki gelişmelerin incelendiğini aktaran Vali Lekesiz, “İlimizin toprak yapısı, iklim kuşağı, havası, güneşi kısacası 972 ayrı verinin incelenerek, uzman kişiler tarafından Tarım ve Kırsal Kalkınma Stratejik Planı hazırlandı. Plana uyanlar kazanıyor. Uymayanlar ise ömrünü deneme yanılma yöntemi ile geçiriyor.” diye konuştu.

Çiftçilere elma, erik, nar, armut, ceviz, badem, hurma ve zeytin fidanlarının dağıtıldığı törene, İl Jandarma Komutanı Hasan Koçyiğit, İl Emniyet Müdürü Ragıp Kılıç, kurum müdürleri ile çiftçiler katıldı.

Cihan

HABERE YORUM KAT
YORUM KURALLARI: Risale Haber yayın politikasına uymayan;
Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve BÜYÜK HARFLERLE yazılmış yorumlar
Adınız kısmına uygun olmayan ve saçma rumuzlar onaylanmamaktadır.
Anlayışınız için teşekkür ederiz.