Hatay'da 65 köylüye 650 arılı kovan dağıtıldı

Hatay'da 65 köylüye 650 arılı kovan dağıtıldı

Hatay Tarım ve Kırsal Kalkınma Stratejik Planı çerçevesinde, Antakya’ya bağlı Yaylacık, Ballıöz, Maraşboğazı köyleri ile Erzin ilçesinde 65 kişiye 650 arılı kovan dağıtıldı.

Gıda Tarım ve Hayvancılık İl Müdürü Aydın Tüfekçi, Hatay Genelinde Kovan Sayısı ve Verimliliğin Artırılması Projesi kapsamında, dağıtımı yapılan arılı kovanların yüzde 80’inin İl Özel İdaresi, yüzde 20’sinin ise katılımcı çiftçi tarafından karşılandığını belirtti.

Tüfekçi, kırsal kalkınmada tarım arazilerine alternatif kaynak olarak arıcılığı ön plana çıkartarak, var olan atıl durumdaki iş gücünü canlandırmak, mevcut doğal bitki florasının kullanılarak bölgede istihdam alanı oluşturmak ve aynı zamanda bu doğal bitki örtüsünün korunarak erozyon oluşumunu bir nebzede olsa engellemek amacında olduklarını belirtti. İl Müdürü Tüfekçi, “Arılı kovan dağıtımının yapıldığı köylerde ikamet eden 65 ailenin her birine 10’ar adet arılı kovan desteğinde bulunduk. Üreticilerin yaşadıkları yerde doyması, kendi geçim kaynaklarını sağlaması ile refah seviyelerini artırması sağlanmaktadır.” dedi.

Kovan çerçeveleri birer birer elden geçirilerek durumları kontrol edildi. Bu kontroller sırasında işçi arı sayısı, yumurta ve larva durumu, bal, polen durumu gözden geçirilerek, çerçevelerdeki ve kovan iç yüzeyindeki fazla petek parçalarının nasıl temizlenmesi gerektiği ile besin durumu kritik seviyeye inmişse kovanlara nasıl besin takviyesi yapılacağı konularında arıcılara bilgiler verildi.

Cihan

HABERE YORUM KAT
YORUM KURALLARI: Risale Haber yayın politikasına uymayan;
Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve BÜYÜK HARFLERLE yazılmış yorumlar
Adınız kısmına uygun olmayan ve saçma rumuzlar onaylanmamaktadır.
Anlayışınız için teşekkür ederiz.