Hastaneler kiralardan 72 milyon lira gelir elde etti

Hastaneler kiralardan 72 milyon lira gelir elde etti

Sağlık Bakanlığı, gelir getirici projeler kapsamında kuruma bağlı sağlık kurumlarındaki büfe, kantin, lokanta gibi ticari alanları kiraya vermeye başladı.

2011 yılında Maliye Bakanlığı ile Sağlık Bakanlığı arasında imzalanan protokol kapsamında sağlık kurumları bünyelerinde bulunan ticari alanları kendileri kiraya verdi. Bu kapsamda 2013 yılında Sağlık Bakanlığı büfe, kantin, içecek otomatı, taksi durağı gibi kiralamalarda 72 milyon 751 bin 125 lira gelir elde etti. Bakanlık elde ettiği bu gelirin yüzde 30’unu Maliye Bakanlığına veriyor.

Sağlık Bakanlığı, gelir getirici proje kapsamında Sağlık Bakanlığına bağlı kurum ve kuruluşların, bünyelerinde bulunan ticari alanları kendilerinin kiraya veriyor. Bu konuyla ilgili söz konusu düzenleme TBMM’de kabul edilen ve 26 Nisan 2011 tarihli Resmi Gazete'de yayımlanarak yürürlüğe giren 6225 sayılı Kanunla yasalaştı. Yapılan bu düzenleme ile Sağlık Bakanlığına bağlı sağlık kurumlarındaki ticari alanların (büfe, kantin, lokanta gibi...), Sağlık Bakanlığı tarafından kiralanmasının yolu açıldı. Düzenleme sonrası Maliye Bakanlığı’na başvuran Sağlık Bakanlığı, hastanelerdeki ticari alanların kiralama yetkisini Maliye Bakanlığı'ndan aldı.

Çalışma kapsamında Maliye ile Sağlık Bakanlığı arasında 2011 yılında önemli bir protokol imzalandı. Söz konusu yerlerin kiralanmasına ilişkin usul ve esasları düzenleyen protokolle, Sağlık Bakanlığı, Maliye Bakanlığı’nın elde etmiş olduğu kira gelirini ödemesi kararlaştırıldı. Ayrıca mevcut ve yeni oluşturduğu yeni ticari alanlardan bunun üstünde elde etmiş olduğu kira gelirlerinin yüzde 30’u Maliye Bakanlığı’na veriliyor. Ayrıca bu protokolün ardından aile hekimlerine kiralama işlemi de Sağlık Bakanlığı’nca yapılmaya başlandı. Buralardan elde edilen kira gelirleri, sağlık müdürlüklerinin döner sermaye gelirlerine kaydediliyor. Gelirler, aile hekimlerinin kullandığı yerlerin kiralama öncesi her türlü bakım ve onarımlarını yapan Sağlık Müdürlüklerine önemli bir destek oldu. Uygulama ile kiralamalara ilişkin tüm işlemler bundan böyle Sağlık Bakanlığınca yerine getirilmeye başlandı.

Birlikler bünyesinde ticari alanların kiraya verilmesi iş ve işlemlerinin daha sağlıklı yürütülebilmesi için 31 Aralık 2012 tarihinde bir genelge yayımlandı. Genelge ile tüm ihale işlemlerinin yürütülmesinde genel sekreterliklerin ve sağlık tesislerinin görev ve yetkileri ile ihale yöntem ve usullerine açıklık getirilmiş, ticari alan sözleşmeleri, muhasebeleştirme iş ve işlemleri ile uygulamada sıkıntı duyulan konular ile ilgili düzenleme yapıldı. Geçici iş ve işlemler için kısa süreli kiralamalar için de 26 Nisan 2013 tarihinde genel bir yazı ile sağlık tesislerinin kısa süreli (konferans salonu, stant, reklam yeri vb.) ticari alan kiralamalarının önü açıldı. Ticari alanlar ile ilgili kayıtların daha sağlıklı hale getirilmesi için ticari alan modülü revize edildi.

Kullanıcı hatalarının en aza indirilmesi için Ankara’da 10 genel sekreterlik temsilcilerinin katılımı ile bir eğitim toplantısı yapıldı. İstanbul, Muğla ve Trabzon illerine ise eğitim gezileri düzenlendi. Sağlık tesisleri tarafından ticari alanlara ait iş ve işlemlerin hem mevzuat hem de Tek Düzen Muhasebe Sistemi (TDMS) kayıtları ve muhasebe işlemleri açısından nasıl yürütülmesi gerektiği ile ilgili yöneticiler ve sistem kullanıcıları için ‘Ticari Alan Kira İşlemleri Rehberi’ hazırlandı.

EN FAZLA KİRA GELİRİ KANTİN VE BÜFELERDEN

Sağlık Bakanlığı kiralama çalışmaları kapsamında 81 il genelindeki sağlık kuruluşlarından 2013 yılında 72 milyon 751 bin 125 lira gelir elde etti. Kuruma bağlı sağlık kurumlarındaki kantin, büfe, çay ocağı, ATM, banka şubesi, sıcak-soğuk içecek otomatı aile hekimiliği binaları, baz istasyonu, taksi durağı, reklam yeri, stant yeri, PTT şubesi ve çiçekçi, kreş berber gibi alanlarda bin 856 kiralama işlemi gerçekleştirildi. Bakanlık en fazla kira gelirini sırasıyla kantin, büfe, çay ocağı, ATM Banka Şubesi, sıcak-soğuk su otomatından sağlandı. Bakanlığın sağlık kurumlarında kantin, büfe, çay ocağı olarak kiralama işlemi yaptığı 887 birimden yılda 62 milyon 513 bin 377 lira gelir elde edildi.

Bakanlık ATM ve banka şubelerinden 2013 yılında 6 milyon 383 bin 560 lira, sıcak-soğuk içecek otomatlarından bir milyon 878 bin 793, aile hekimliği binalarından 484 bin 236, baz istasyonlarından 439 bin 970, taksi duraklarından 234 bin 357, reklam yerlerinden 224 bin 667, stant yerlerinden 220 bin 539, PTT şubelerinden 88 bin 478 kreş, çiçekçi, berber gibi diğer kiralamalardan 283 bin 148 lira kira geliri elde edildi.

Cihan

HABERE YORUM KAT
YORUM KURALLARI: Risale Haber yayın politikasına uymayan;
Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve BÜYÜK HARFLERLE yazılmış yorumlar
Adınız kısmına uygun olmayan ve saçma rumuzlar onaylanmamaktadır.
Anlayışınız için teşekkür ederiz.