Hasta Çocukları Okula Göndermeyin

Hasta Çocukları Okula Göndermeyin

Çocuk Sağlığı ve Hastalıkları Uzmanı Dr. Deniz Işık Senan, hasta olan çocukları okula göndermek yerine mutlaka bir hekime götürülmesi ve bulaşıcı hastalık durumu olup olmadığının kontrol edilmesi gerektiğini söyledi.

Kış aylarında hastalıklara karşı en dirençsiz grubun başında çocuklar geliyor. Okulların açılmasıyla birlikte ev ortamından, okul ve kreş gibi kalabalık ortamlara geçen çocuklar, burada çok sayıda çocukla temas etikleri için yaz aylarına göre daha fazla hastalanma riskiyle karşılaşıyorlar.
 
Okul döneminde en sık karşılaşılan bulaşıcı hastalıklar ve korunma yolları ile ilgili ailelere tavsiyelerde bulunan Özel Medline Adana Hastanesi Çocuk Sağlığı ve Hastalıkları Uzmanı Dr. Deniz Işık Senan, “Okulların açılmasıyla birlikte en çok solunum yolu enfeksiyonları devreye girer. Toplu ve kapalı ortamlar, yakın temas ile damlacık yolu enfeksiyonlarının yayılmasını sağlar” dedi.
 
Hasta olan çocukları okula göndermek yerine mutlaka bir hekime götürülmesi gerektiğini vurgulayan Senan, “Hasta çocukların, bulaşıcı hastalık durumu olup olmadığının mutlaka kontrol edilmesi gerekiyor. Bizler sağlık kurumlarında tıbbi ve destek tedaviler vererek, hastalığın düzelmesini sağlayabiliriz. Ayrıca çocukların aşılamalarını yapılabilir ve beslenmeleri düzenleyebiliriz. Bazı çocuklar riskli gruptadır ve bu çocukların aşılanmaları önemlidir. Bu kapsamda grip aşılarını ve bazı özel bakteri aşılarını sayabiliriz" diye konuştu.
 
BESLENME ALIŞKANLIĞI VE TUVALET TEMİZLİĞİ
Okul dönemindeki çocuklarda en sık görülen enfeksiyonlar arasında ishallerin ve özellikle kız çocuklarda idrar yolu enfeksiyonlarının olduğunu belirten Senan, şöyle devam etti:
 
“Annelerin kız çocuklarına nasıl temizlenmeleri gerektiğini iyi öğretmeleri gerekiyor. Bizim tavsiyemiz, idrar yaptıktan sonra yıkamak yerine tek kullanımlık pedler ile temizliğin yapılmasıdır. Tabi ki tuvaletlerin temizliği de çok önemli. İshallerin önlenmesi için ise çocukların beslenme alışkanlıklarına çok dikkat edilmeli. Çocuklar kesinlikle hijyen kuralları ile hazırlanmış ve katkı maddesi olmayan, şeker ve boya ihtiva etmeyen yiyeceklerle beslenmeli."
 
Çocukların okul öncesi döneme kadar aşılarının yapılması gerektiğine dikkat çeken Dr. Senan, “Çocuklar okula başlamadan önce ayrıntılı bir fizik muayeneden geçirilmelidir. Çocukların işitme testleri, görme muayenesi ve gerekirse kulak burun boğaz muayeneleri mutlaka yapılmalıdır. Hastalığa yatkın çocukların aşıları yapılarak, bu çocuklar koruyucu tedaviler ile mutlaka desteklenmelidir" dedi.
 
Haberler 

HABERE YORUM KAT
YORUM KURALLARI: Risale Haber yayın politikasına uymayan;
Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve BÜYÜK HARFLERLE yazılmış yorumlar
Adınız kısmına uygun olmayan ve saçma rumuzlar onaylanmamaktadır.
Anlayışınız için teşekkür ederiz.